SZO: Više od 4.800 žrtava ebole

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se veruje da je od ebole umrlo više od 4.800 ljudi i da se taj virus ne jenjava na zapadu Afrike.

Izvor: Beta

Sreda, 22.10.2014.

20:24

Default images

U novom izveštaju SZO navodi da je zasad bilo 9.936 mogućih i potvrđenih slučajeva ebole, većinom u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji.

SZO navodi da je prenos virusa i dalje "intezivan" u glavnim gradovima tih država, kao i da se i dalje ne prijavljuju svi slučajevi oboljevanja.

Ta organizacija navodi da zbog nedostatka smeštaja za bolesne u zdravstvenim centrima za ebolu, porodice brinu o obolelima kod kuće, što omogućava dalje širenje virusa.

U Liberiji je najveći problem sa smeštajnim kapacitetima, pošto je samo 23 odsto pacijenata hospitalizovano. SZO procenjuje da je potrebno 4.388 kreveta za bolesne na zapadu Afrike.

SAD pojačavaju mere predostrožnosti zbog ebole

Američke zdravstvene vlasti u velikoj meri su pojačale oprez zbog pretnje smrtonosnog virusa ebole i naložile da svi putnici koji dolaze iz ebolom pogođenih zemalja zapadne Afrike budu pod zdravstvenim nadzorom 21 dan.

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden rekao je da će ta mera početi da se primenjuje od ponedeljka i da će njom biti obuhvaćeni svi posetioci, kao i zdravstveni radnici, novinari i drugi Amerikanci koji se vraćaju iz Liberije, Sijera Leonea ili Gvineje.

Program će početi da se sprovodi u šest američkih saveznih država - Njujorku, Pensilvaniji, Merilendu, Nju Džersiju i Džordžiji.

Friden je precizirao da će državni i lokalni zdravstveni radnici svakodnevno kontrolisati da li putnici pokazuju simptome ebole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: