Kipar protiv članstva Turske u EU

Kipar je saopštio da će blokirati svaki napredak Turske u pregovorima o članstvu u EU, preneo je danas atinski dnevni list "Katimerini".

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

18:29

Default images

Kipar na taj način reaguje na kršenje Kiparske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) u koju je pre dva dana ušao turski istraživački brod.

"Mi ne možemo da pristanemo na otvaranje novih poglavlja pod sadašnjim uslovima", rekao je portparol vlade u Nikoziji Nikos Hristodulides nakon sednice Kiparskog nacionalnog saveta.

Turski istraživački brod ušao je pre dva dana u Kiparsku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), saopštila je tada vlada u Nikoziji, javio je "Katimerini".

Brod "Barbaros" ušao je u tu zonu u pratnji dva plovila i to nekoliko dana pošto je Turska izdala pomorsko naredjenje (NAVTEX) za tu oblast.

Zbog toga je predsednik kiparskih Grka Nikos Anastasijades nedavno zamrzao razgovore o ujedinjenju sa kiparskim Turcima.

U oblasti EEZ Rusija obavlja vojne vežbe, ali uz odobrenje Kipra. Te vežbe ruskih brodova trajaće do 23. oktobra.

Kiparski Grci suspendovali su 7. oktobra mirovne pregovore sa turskom stranom, u znak protesta zbog, kako su naveli, pokušaja Turske da ugrozi eksploataciju gasa u blizini tog ostrva.

Lideri kiparskih Grka Nikos Anastasijades i vodja kiparskih Turaka Derviš Eroglu trebalo je da se sastanu u okviru mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN, preneo je Rojters.

Ovi pregovori traju sa prekidima već decenijama, ali bez uspeha, dok je na snazi primirje koje nadgledaju UN, navodi britanska agencija.

Kiparski Grci, koji predstavljaju medjunarodno priznatu kiparsku vladu, tvrde da turske vlasti od 20. oktobra istražuju nalazišta gasa u moru južno od obala Kipra što pretstavlja, kako navode, mešanje u oblast koju su njihove vlasti već odredile za istraživanje, preneo je Rojters.

To je "provokativno"ponašanje Turske, naveo je predstavnik kiparskih Grka u saopštenju dostavljenom medijima, izvestio je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: