U Africi se širi "rođak" ebole?

SZO je upozorila da se u Africi ponovo pojavilo marburg virusno oboljenje (MVO), čiji uzročnik pripada istoj familiji virusa kao i ebola.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

10:53

Default images

Povodom prijave prvog potvrđenog slučaja obolevanja od MVO u Ugandi, koje je registrovano u septembru, SZO je saopštila da je pojava tog virusa neuobičajena i neočekivana.

Poslednja epidemija marburg virusnog oboljenja, poznatog kao marburška virusna hemoragijska groznica u Ugandi je bila od jula do avgusta 2012, sa 20 slučajeva obolevanja, uključujući devet smrtnih ishoda, i tada nije zabeležen nijedan slučaj u glavnom gradu, Kampali.

Imajući u vidu potencijal širenja i visoku stopu smrtnosti koja premašuje 80 odsto, "epidemija MVO može da ima ozbiljan uticaj na javno zdravlje", navedeno je u saopštenju SZO koje je na svom sajtu preneo Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Epidemija MVO je redak događaj, ali virusne hemoragijske groznice su grupa bolesti od posebnog značaja za Međunarodni zdravstveni pravilnik iz 2005.

Na osnovu dostupnih informacija o trenutnoj epidemiji MVO, preporuka SZO je da se na teritoriji Ugande ograniči putni i trgovinski saobraćaj.

SZO podseća da je ovo oboljenje "prvi put identifikovano 1967. godine, tokom epidemije u Marburgu i Frankfurtu u Nemačkoj i u Beogradu u bivšoj Jugoslaviji".

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa krvlju, telesnim tečnostima i tkivima inficirane osobe, a oboljenje počinje iznenadnom pojavom visoke temperature, praćene izrazitom malaksalošću.

Ove godine prvi oboleli je zdravstveni radnik kod koga su se simptomi bolesti javili 11. septembra, za vreme rada u bolnici Mengo u Kampali, a preminuo je 28. septembra.

Do 10. oktobra identifikovano je svih 146 ljudi s kojima je bio u kontaktu ovaj pacijent, koji su praćeni, od kojih je "za sada 11 osoba imalo znake i simptome bolesti koji mogu da ukažu na MVO".

"Uzorci ovih osoba su testirani i kod svih je rezultat testa bio negativan. Uzeti su i sekundardni uzorci, koji se testiraju u Institutu za ispitivanje virusa u Ugandi", navedeno je u saopštenju.

SZO ističe da je "jedna osoba s kojom je bio u kontaktu, pogrebnik iz Kenije, po povratku u Keniju razvio simptome, povišenu temperaturu i kašalj, ali je laboratorijski test na ebola virus i MVO bio negativan. Ova osoba se i dalje prati".

"I ebola i marburg virus mogu da izazovu velike epidemije, kao što je i u toku epidemija ebole u Zapadnoj Africi", upozorila je SZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: