Kamerman izlečen od ebole

Amerikanac Ašoka Mukpo, koji se zarazio ebole dok je u Liberiji, izlečen je i napustiće bolnicu, saopštio je Medicinski centar Nebraska, gde se pacijent lečio.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

07:54

Default images

U saopštenju se navodi da je analiza krvi pokazala da Mukpo više nije zaražen virusom ebole, prenela je agencija AFP.

"Oporavak od ebole je iskustvo koje vas zaista učini poniznim i zahvalnim. Mnogo njih nije imalo sreću da ozdravi kao što sam je imao ja. Veoma sam srećan što sam živ“, rekao je Mukpo.

On se zarazio virusom ebole dok je za američku kuću NBC Njuz izveštavao iz prestonice Liberije, Monrovije.

Samo dan pošto je tamo stigao, stavljen je u karantin pošto su se kod njega pojavili prvi simptomi bolesti, a dovezen je na lečenje u SAD 6. oktobra.

Mukpo je već drugi pacijent koji se u Medicinskom centru Nebraska izlečio od ebole.

Istovremeno je klinički centar NIH u blizini Vašingtona saopštio da je poboljšano zdravstveno stanje prve medicinske sestre koja se zarazila ebolom pošto je bila u kontaktu sa preminulim pacijentom u bolnici u Dalasu, Nine Fam (26).

Ocena njenog zdravstvenog stanja je povećana sa "osrednjeg" na "dobro", navodi se na sajtu kliničkog centra NIH, gde je Nina Fam prebačena na lečenje iz Teksaške prezbiterijanske bolnice u Dalasu.

Fam je jedna od dve medicinske sestre koje su se zarazile u bolnici u Dalasu pošto su negovale Tomasa Erika Dankana, prve žrtve ebole u SAD, koji je preminuo 8. oktobra.

Od ebole je dosad u zapadnoj Africi ove godine preminulo više od 4.500 ljudi, podstakavši strahove da bi taj virus mogao da se proširi i van granica zemalja najviše pogođenih epidemijom, Liberije, Sijera Leonea i Gvineje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: