Bajden i Ponta o vojnoj saradnji

Premijer Rumunije Viktor Ponta i potpredsedik SAD Džo Bajden razgovarali telefonom, na inicijativu Vašingtona, o strateškom partnerstvu i vojnoj saradnji.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

16:53

Default images

Razmotrena su i pitanja medjunarodne bezbednosti, ukljucujući situaciju u Avganistanu i pripremu Misije NATO koja će zameniti međunarodne snage ISAF u toj zemlji 2015. godine, saopštila je Vlada.

Ponta je u telefonskom razgovoru potvrdio da će Rumunija i ubuduće biti strateški partner od poverenja za Vašington i da će i dalje raditi na konsolidovanju i razvoju bilateralnog Strateškog partnerstva.

Na pitanje novinara o čemu je još razgovarao sa Bajdenom, rumunski premijer je odgovorio da o tome ne može da govori.

Mediji u Rusmuniji spekulišu da su Ponta i Bajden razgovarali i o situaciju u regionu, posebno u Ukrajini, kao i o stavu prema Rusiji.

Ponta je u više navrata izjavljivao da je Rumunija najstabilnija zemlja u regionu Crnog mora i da se zalaže za napredak Moldavije, Ukrajine i Gruzije i njihovo postepeno uključenje u evropske strukture.

Ponta je izjavljivao i da Rumunija čvrsto podržava članstvo Srbije u EU, kao i drugih zemalja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: