Otvorena vrata za BiH u EU

Iako se u narednih pet godina ne očekuje proširenje EU, nova Evropska komisija Žan-Klod Junkera odlučila je da ostavi otvorena vrata evropskoj perspektivi BiH.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

12:18

Default images

Kako je izjavila hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica, uspostavljanjem vlasti do kraja godine, političke stranke iz BiH poslale bi jasan signal i EU, ali i svojim građanima kojim pravcem žele da vode zemlju.

"Brzo uspostavljanje nove vlasti u BiH prvi je veliki ispit za stranke koje su pobedile na izborima 12. oktobra, a Evropska unija budno prati kako će se to sprovesti", citira sarajevsko "Oslobodjenje".

Šuica, koja je ujedno potpredsednica delegacije EP za odnose s BiH i Kosovom, trebalo bi zajedno s predsednikom tog tela, Toninom Piculom, i slovenačkom evroposlanicom Tanjom Fajon krajem nedelje da doputuje u Sarajevo na medjunarodnu konferenciju Panevropske unije BiH, posvećene stanju u toj zemlji i perspektivama nakon izbora.

Uspostavljanjem nove vlasti u BiH stvoriće se preduslovi za sprovodjenje reformi koje mogu rezultirati konkretnim pomacima ka članstvu u EU, pojasnila je Šuica, naglasivši da je, ipak, to moguće jedino ukoliko političari konačno preuzmu svoju stvarnu ulogu i "počnu da služe narodu".

Slovenačka poslanica u EP Tanja Fajon takodje je ocenila da je realno da nova vlast u BiH bude uspostavljena do kraja godine, a da odmah nakon toga započne novo poglavlje odnosa te zemlje s Unijom.

"Temelj ovih odnosa biće ono što gradjani BiH žele i što će vlast realiziovati u njihovo ime, a ne ono što želi medjunarodna zajednica", kazala je Fajon, ali je potvrdila da medjunarodna zajednica ostaje spremna da pomogne, prenosi agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: