CG, KiM, Albanija:Dogovor o tromeđi

Crna Gora, Kosovo i Albanija pripremaju se da potpišu sporazum kojim bi trebalo da bude određena tromeđa između njih, objavljeno je na sajtu Balkan insajt.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

10:20

Default images

Pozivajući se na informacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) na svom sajtu navodi da će "sporoazum o tački koja predstavlja tromeđu između tri balkanske države biti potpisan čim tri vlade utvrde precizan datum".

Sporazum koji je predložila Crna Gora trebalo bi da reši spor između Crne Gore i Kosova oko granice koji traje od 2011.

"Zaključivanje sporazuma između Crne Gore, Albanije i Kosova doprineće razvoju dobrosusedskih odnosa, stabilnosti i saradnje u regionu", navodi crnogorsko ministarstvo.

Tromeđa će biti označena trostranom piramidom na čijoj će svakoj strani biti napisano ime zemlje prema kojoj je okrenuta.

Demarkacija granice između Makedonije i Albanije završena je 2009, ali su za Kosovo i Crnu Goru ostale sporne dve lokacije površine oko 2.400 hektara na koje polažu pravo i jedna i druga strana, a rešenje nije postignuto ni nakon 12 sastanaka.

Konsultacije Kosova i Crne Gore o potpisivanju sporazuma o demarkaciji 79 kilometara duge granice počele su 2011. Sporazum je trebalo da bude potpisan u martu ove godine, ali je potpisivanje odloženo bez objašnjenja, navodi Balkan insajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: