"Jačanje entiteta - rat u BiH"

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun ocenio je da bi nastojanja da se raspadne BiH, a jačaju njeni eniteti, mogla dovesti do rata.

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

10:11

Default images

"Sedam godina BiH ide unazad. Sedam dugih godina Ketrin Ešton vodila je službu za spoljne poslove EU i u BiH i nismo videli ni jedan korak ka sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo predsednik Republike Srpske Milorad Dodik", izjavio je Ešdaun u britanskom Domu lordova, a prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Prema njegovim rečima, izbori od 12. oktobra ove godine u BiH "opet su dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina, da nastave destruktivne aktivnosti".

Bivši visoki predstavnik za BiH je rekao da se "Dodik ponaša kao šef neke države, a ne jednog od dva enititeta u BiH", i da bi nastojanje da se "raspadne država BiH, a jačaju njeni eniteti, moglo dovesti do rata".

"A mi stojimo i nemo posmatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontra reakciju s bošnjačke strane. Retorika podela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje", upozorio je Ešdaun.

On je istakao da se u BiH prepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom.

"Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Evrope. A mi stojimo i sve to nemo posmatramo", naveo je Ešdaun.

On je zaključio da ako EU ne reši problem u BiH i ako ne izađe s nizom detaljnih i ozbiljnih mera kojima će BiH pokrenuti napred, ta zemlja će ostati gde je sada.

"Ona se nije pomerila ni milimetar napred, negativni su trendovi pojačani, a reforme koje su provođene do 2010. sada se uveliko poništavaju", ocenio je Ešdaun.

Kako je istakao, ni nastojanja bivšeg ministra spoljnih poslova Velike Britanije Vilijema Hejga da se stvari pokrenu nabolje, u BiH nisu dala rezultate.

"Napredak BiH nije napravljen uprkos činjenici da EU ima najjaču misiju u svetu upravo u BiH, da se godišnje stotine miliona evra zapadnog novca potroši u BiH, da u BiH postoji i vojna misija EU", rekao je Ešdaun.

Za neuspeh u BiH okrivio je i "briselsku birokratiju", ali i neke evropske države jer ne žele odlučnije da se angažuju u BiH.

Upozorio je da je najveća opasnost po BiH u ovom momentu njeno "dalje tonjenje u nefunkcionalnost i korupciju", i da Evropa i Zapad ne rade ništa da to zaustave i pozvao Veliku Britaniju da se više i snažnije angažuje u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: