UNS i NUNS osudili pisanje Blica

UNS i NUNS su kritikovali dnevnik “Blic“ za kršenje Kodeksa novinara, jer je na naslovnoj strani objavio navode da je jedan poznati glumac obljubio maloletnika.

Izvor: Beta

Sreda, 22.10.2014.

13:52

Default images

"List je senzacionalistički pristupio temi koja ozbiljno može ugroziti prava lica, bez obzira na to što je lice javna ličnost. Mediji su, po Kodeksu novinara Srbije, dužni da poštuju pretpostavku nevinosti i ne smeju nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude", navodi se u saopštenju UNS-a.

To udruženje saopštilo je da novinari "Blica" nisu pristupili poslu s dužnom profesionalnom pažnjom, jer je glumac proglašen počiniocem krivičnog dela, iako se navodi iz privatne krivične prijave još uvek proveravaju u Tužilaštvu.

NUNS je, u saopštenju, uputio najoštrije kritike uredništvu "Blica", uz ocenu da je taj list "grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva".

"Kodeks novinara Srbije obavezuje novinara da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude. Mediji su dužni da poštuju pravo pretpostavke nevinosti i da štite privatnost i identitet osumnjičenog", navodi se u saopštenju NUNS-a.

SINOS i PROUNS osudili napis Blica

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) sopštili su danas da je dnevni list "Blic" ozbiljno ugrozio ugled i prava poznatog
glumca za kog je na naslovnoj strani objavio da je obljubio maloletnika.

"Nepoštovanje prezumpcije nevinosti, senzacionalistički naslov i neprofesionalni pristup mogu dovesti do nepopravljivih posledica i trajnog anatemisanja ličnosti", navodi se u saopštenju tih udruženja.

Prema njihovoj oceni, "neprofesionalni i neetički potez Blica", imajući u vidu težinu i ozbiljnost optužbe, može okarakterisati i kao poziv na linč.

"PROUNS i SINOS apeluju na uredjivačke kolegijume medijskih kuća da poštuju novinarski kodeks i da zbog većih tiraža ne objavljuju primitivne tekstove koji mogu da ugroze bezbednost prozvanih osoba čija krivica nije dokazana", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: