Nisam čuo za uručenje ključeva Rami

Ambasador Albanije Iljir Bočka kaže da nije čuo za ideju da albanskom premijeru Ediju Rami tokom posete srpskoj prestonici budu uručeni ključevi grada Beograda.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.10.2014.

17:58

Default images

Pozivajući se na izvore iz diplomatski krugova, list "Politika" je danas objavio da je Rama poslao srpskoj vladi plan njegove posete koji je predviđao javni skup u Preševu, kao i da mu gradonačelnik Beograda Siniša Mali uruči ključeve grada.

Albanski ambasador je naveo da je tokom razgovora o programu posete Rame, albanska strana izrazila želju da se albanski premijer sastane sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

"Što se tiče uručenja ključeva grada Beograda, to prvi put čujem", rekao je Bočka u izjavi Tanjugu i dodao da o tome nije razgovarao sa predstavncima Kabineta premijera Vučića.

Albanski ambasador, međutim, kaže da bi pozdravio ako bi se tako nešto desilo navodeći da bi to bio "izraz simpatija prema bivšem kolegi", imajući u vidu da je Rama u tri uzastopna mandata bio gradonačelnik Tirane.

"Cela poseta je koncipirana kao kretanje ka evropeizaciji političke klime na Balkanu, kao mogućnost za donošenje jednog novog momentuma u odnosima između Albanije i Srbije, u okviru nove realnosti koju ima ujedinjena Evropa", rekao je Bočka.

Momenat konfuzije kroz koji smo prošli, za koji iskreno želim da ostavimo iza sebe, ne treba da obeshrabri naše pokušaje u cilju izgradnje ove nove realnosti, a koju su obe strane postavile kao svoj cilj, smatra on.

Prema njegovim rečima, brzina i odlučnost s kojom dva premijera rade na realizaciji agende dijaloga i saradnje je "pozitivan pokazatelj koji treba da služi kao primer svima nama".

Na pitanje da li je tačno, kao što beogradski mediji prenose, da albanski premijer planira da poseti Preševo i tamo održi javni skup, ambasador Bočka je odgovorio da je "bilo reči o poseti premijera Rame Preševskoj dolini".

Prema njegovim rečima, planirano je da on poseti i neke kulturne i društvene ustanove kao što su škole i neka preduzeća, a predviđeni su i kontakti sa predstavnicima političkih partija i građanima na području gde žive Albanci.

"Ovo je sada standardna međunarodna praksa koju primenjuju premijer i ministri zemalja Balkana i Evrope", rekao je albanski ambasador i izrazio uverenje da i Srbija sledi tu praksu.

Što se tiče izmene plana posete, Bočka podseća da je zbog neželjenih događaja tokom fudbalske utakmice Srbija Albanija 16. oktobra došlo do promene termina realizacije posete premijera Albanije Beogradu i da će se ona, nakon dogovora premijera Vučića i Rame, realizovati 10. novembra .

"Sa kabinetom premijera Vučića ćemo diskutovati o detaljima programa", rekao je Bočka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: