Izrael i Palestina da pokažu viziju

Ban Ki Mun pozvao palestinske i izraelske lidere da prekinu, kako je rekao, jednostrane inicijative koje šire nepoverenje i podrivaju napore da se uspostavi mir

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

21:32

Default images

Kako je objavila agencija AP, generalni sekretar UN je pod jednostranim inicijativama očigledno mislio na nastavak izgradnje izraelskih naselja i zahtev Palestinaca da se Izrael povuče s palestinskih teritorija do novembra 2016.

Ban je pozvao izraelske i palestinske lidere da iskoriste priliku i pokažu, kako je rekao, hrabrost i viziju, potrebne da prevaziđu međusobne razlike i dogovore sveobuhvatni mirovni sporazum, koji bi doveo do uspostavljanja održive i nezavisne palestinske države.

On je u Savetu bezbednosti UN rekao da nema nade za dugotrajnu stabilnost, bez prekida izraelske okupacije "koja se nastavlja već gotovo pola veka", potpunog ukidanja blokade pojasa Gaze i uvođenja mera koje se tiču opravdane zabrinutosti Izraela za svoju bezbednost.

Generalni sekretar UN, takođe je izrazio duboku zabrinutost zbog izraelskih "jednostranih akcija, restrikcija i provokacija na svetim mestima u Jerusalimu", kao i zbog sve brojnijih napada na izraelske koloniste.

Ban je dodao i da će, ako namera Izraela da izmesti oko 7.000 palestinskih beduina, većinom izbeglica, iz centralne Zapadne obale bude izvedena nasilno, to će predstavljati kršenje međunarodnog prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: