Kipar blokira pregovore Turske s EU

Kipar najavio da će onemogućiti napredak Turske u pregovorima sa EU o članstvu zato što ta zemlja traga za prirodnim gasom u istom podmorju Sredozemlja.

Izvor: Beta

Utorak, 21.10.2014.

19:35

Default images

Kipar, članica Evropske unije, već je dao jednom broju kompanija pravo da tragaju za gasom u tim vodama.

Portparol kiparske vlade Nikos Hristodulides je rekao da će predsednik države Nikos Anastasijades uložiti formalnu žalbu protiv Turske na sastanku vodja Evropske unije ove sedmice.

Kipar je od 1974. godine podeljen po etničkim linijama, nakon što je Turska okupirala severni deo tog mediteranskog ostrva, što je, pak, usledilo posle državnog udara pobornika ujedinjenja sa Grčkom.

Ankara jedina na svetu priznaje tursku državu na severu Kipra. Turska istovremeno ne priznaje Kipar kao državu i protivi se njenoj potrazi za gasom u podmorju ostrva.

Predsednik Anastasijades je ovog meseca suspendovao pregovore o ujedinjenju turskog i medjunarodno priznatog južnog dela ostrva nakon što je Turska najavila sopstvena ispitivanja u kiparskom podmorju.

Najnovije mere usledile su pošto je turski istraživački brod u pratnju turskih vojnih brodova ušao u vode kod južnog dela Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: