Kijev odbacuje izveštaj BND

Kijev je odbacio izveštaj BND u kome se tvrdi da su proruske snage oborile malezijski putnički avion raketom BUK koja je zaplenjena u jednoj ukrajinskoj bazi.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

13:31

Default images

U izveštaju se Kijev optužuje za falsifikovanje obaveštajnih podataka, objavila je "Raša tudej".

"Komanda ukrajinskih vazduhoplovnih snaga zvanično tvrdi da informacija o tome da su proruske snage zaplenile protivavionski raketni sistem BUK-M1 u jednoj vojnoj jedinici ukrajinskog vazduhoplovstva nije tačna", navelo je ukrajinsko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Ovo je bio odgovor ministarstva na nedavni izveštaj objavljen u nemačkom listu "Špigl".

U njemu je navedeno da je predsednik BND Gerhard Šindler 8. oktobra na tajnom sastanku objavio da ima "mnogo dokaza" da su proruske snage u Donjecku zaplenile raketni sistem BUK u jednoj ukrajinskoj bazi i ispalile raketu iz njega.

Rezultat lansiranja rakete 17. jula bilo je obaranje civilnog aviona malezijske avio kompanije "Malezijan erlajns" sa 298 putnika i članova posade, stoji u izveštaju.

Ukrajinsko ministarstvo tvrdi da izveštaj BND ne može biti tačan zato što su "osoblje, vojna oprema i naoružanje stacionirani u regionu Donejcka premešteni 29. juna", više od dve nedelje pre tragedije.

"U vreme kada su proruske snage ušle na teritoriju te vojne baze u njoj su bila samo stara i beskorisna vozila", saopštilo je ministarstvo.

Nemačka obaveštajna agencija je u svom izveštaju, takođe, optužila Kijev da je dostavio lažne informacije o toj avionskoj nesreći, uz obrazloženje da "to može detaljno objasniti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: