Borci ID sa svih frontova na Kobane

Borci ID pokrenuli su noćas novi napad iz svih pravaca na pogranični sirijski grad Kobane, nekoliko sati pošto je objavljeno da je Kurdima dopremljeno oružje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

07:57

Default images

Džihadisti su pokrenuli "napad na grad sa svih frontova", saopštio je direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman, prenela je agencija AFP.

Lokalna mreža aktivista javila je da je bilo teških borbi i da su se čule granate u gradu Kobane u večernjim satima, a registrovana su i dva samoubilačka napada severno od grada, u očiglednoj nameri, da se grad odseče od Turske, navodi francuska agencija.

Borci ID su tražili pojačanje iz grada Džarabulus zapadno od Kobane, a aktivisti javljaju da su pokrenuli još jedan front u Iraku, napadom na kurdsko mesto Kana Tapa gde je ubijeno najmanje 10 ljudi i stanovništvo je počelo da beži, polovina od oko 9.000 žitelja koliko gradić ima.

AFP ocenjuje da su borci ID obnovili borbe zbog povećane aktivnosti na diplomatskom frontu, pojačanih vazdušnih udara na kurdski Kobane i uključenja Turske koja je navela da će "pomoći tako što će podržati iračke Kurde", dok je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da "nije moralno okrenuti leđa kurdskoj zajednici koja se bori protiv (boraca) ID".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: