Milanu Bandiću pritvor do 30 dana

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec odredio je gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću istražni pritvor u trajanju od 30 dana.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

21:21

Default images

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja dela, objavili su danas hrvatski mediji.

Podsetimo, Bandić je uhapšen u nedelju po podne.

Pritvor je određen i svim ostalim osumnjičenima u aferi "Agram", osim što je preduzetniku Petru Pripuzu, vlasniku kompanija CIOS, prihvaćena kaucija od milion evra, ali će i on provesti noć u istražnom zatvoru Remetincu dok se kaucija ne realizuje, objavio je "Jutarnji list".

Odluka o pritvaranju nije punosnažna, a pravo žalbe u roku od tri dana imaju Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), ali i svi okrivljeni i njihovi branioci, a o njihovim žalbama odlučuje vanraspravno veće.

Bandića terete za nezakonitosti u poslovanju s firmama CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, kao i da je, zbog USKOK-u spornog finansiranja predsedničke kampanje 2009, oštetio gradski i državni budžet.

Takođe, prenosi agencija Hina, terete ga i da je u pet navrata trgovao uticajem pri nezakonitom zapošljavanju bliskih osoba u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu.

Bandić je osumnjičen i da je u sedam navrata koristio službeni i društveni položaj u vezi sa korišćenjem službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.
Na vrhu piramide osumnjičenih, pored Bandića, nalaze se predsednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i Pripuz, zatim gradonačelnikov savetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavku Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović iz Kancelarije za imovinsko-pravne poslove.

Među osumnjičenima su i direktor građevinske firme Bramgrad projekt Branko Mihaljević, gradonačelnikovi saradnici Vidoje Bulum, Miro Laco, glavni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig.

USKOK sumnja i da su dve pravne osobe pribavljanjem imovinske koristi počinile krivično delo zloupotrebe položaja i ovlašćenja, a nezvanično se saznaje da je reč o Pripuzovoj firmi "CE-ZA-R" i Mihaljevićevom Bramgrad projektu.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić odbacila je danas tvrdnje da je otvaranje istrage protiv Milana Bandića skretanje pažnje sa važnijih slučajeva u zemlji i dodala da je, ukoliko se ispostavi tačnim, to ozbiljan slučaj.

Večer: Hrvatska ispred Slovenije u borbi protiv korupcije

Slovenački mediji i dalje sa velikim zanimanjem prate razvoj situacije nakon hapšenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i suosumnjičenih za korupciju, a mariborski list "Večer" komentariše da je Hrvatska ispred Slovenije u borbi protiv korupcije.

Prema ispitivanjima javnosti, Hrvati smatraju da je stepen korupcije visok, ali delovanje Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pruža nadu da će biti drugačije, piše dnevnik i dodaje da Slovenci smatraju kako je kod njih borba protiv korupcije "preslaba", jer nadležni organi nisu organizovani "kako treba".

USKOK kao posebno odeljenje u okviru Državnog tužilaštva blisko sarađuje s policijom, a hrvatski sudovi imaju posebna odeljenja za suđenje u slučajevima koje istražuje Kancelarija.

U Sloveniji je, prenosi Hina, problem je to što ne postoji prava saradnja između tužilaštva, policije i sudstva, što otežava procesuiranje korupcijskih skandala i slučajeva kriminala i malverzacija u privredi.

"I Slovenija je već više puta najavila ozbiljnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali imamo osećaj da je Hrvatska u odnosu na Sloveniju učinila korak više", zaključuje "Večer".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: