Radojčić: Naša koalicija ima većinu

Potpredsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić tvrdi da vladajuća koalicija u RS ima većinu za formiranje nove vlade tog entiteta BiH.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

14:23

Default images

Radojičić je naveo da bi koalicija SNSD-Demokratski narodni savez (DNS)-Socijalistička partija (SP) trebalo da ima 44 poslanička mandata u parlamentu RS, dodavši da prema nezvaničnim i nepotpunim podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH taj broj iznosi 43.

"Smatramo da se Narodna skupština, Vlada i Veće naroda Republike Srpske mogu i da treba da budu konstituisani do kraja ove godine", poručio je on na konferenciji za novinare.

Radojičić takodje tvrdi da je kandidat SNSD za predsednika RS Milorad Dodik pobedio i da ne postoji ni teoretska mogućnost da taj rezultat bude promenjen.

Potpredsednik SNSD-a ocenio je da prioritet novih vlasti u RS mora da bude rešavanje ekonomskih problema i borba protiv kriminala i korupcije.

Radojičić je poručio da SNSD "želi širu koaliciju" u parlamentu RS, dodavši da su zainteresovani za razgovore sa vanstranačkim ličnostima, te "sa kvalitetnim ljudima iz opozicionih redova, osim sa sadašnjim rukovodstvom SDS-a".

"Zainteresovani smo i za recipročno zastupanje dve entitetske vlade i formiranje Saveta ministara BiH", kazao je Radojičić.

On je još naveo da nisu počeli razgovori o personalnim rešenjima za pojedine funkcije, kao i da se na nivou državnih organa mora poštovati princip rotacije.

Prema njegovim rečima, postoji "jasna većina" u parlamentu BiH za formiranje Saveta ministara BiH, pri čemu bi tu većinu činili SNSD, Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH).

Radojičić je pozvao SDA i HDZ da počnu razgovore sa SNSD-om o formiranju Saveta ministara BiH, dodavši da je SNSD zainteresovan za učešće u federalnoj vladi.

"Zainteresovani smo da s pobedničkim strankama iz Federacije BiH razgovaramo o simetričnom formiranju vlasti u oba entiteta i Savetu ministara BiH, jer bi na taj način sve bilo završeno veoma brzo. Sve ostalo bi bile avanture s potencijalnim izazivanjem novih političkih kriza", ocenio je potpredsednik SNSD-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: