Safet Kalić u pritvoru u Austriji

Austrisjka policija potvrdila je danas da je na tlu Austrije uhapšen crnogorski narko-bos Safet Kalić.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

12:05

Default images

Portparol Kriminalističke službe Mario Hejl rekao je da je osumnjičeni uhapšen i da je akcija sprovedena juče posle podne u 15 časova u 4. bečkom okrugu.

Prema njegovim rečima Kalić, za kojim je raspisana međunarodna poternica, nije pružao otpor hapšenju.

Dodatne detalje o hapšenju policija nije želela da saopšti, a o daljem postupku u ovom slučaju odlučuje bečko tužilaštvo.

Protiv Kalića, koji je u bekstvu od 2011.godine, pokrenut je u Crnoj Gori postupak zbog sumnje pranja novca u visini od 7,7 miliona evra.

Poreklo tog novca je navodno iz prodaje narkotima u Nemačkoj u periodu od 2005.do 2011.godine.

Crnogorski MUP juče je potvrdio da je Safet Kalić uhapšen u jednoj evropskoj državi posle višegodišnjeg bekstva.

Uhapšen sa kosovskim pasošem

Rožajac Safet Kalić (45), koji je uhapšen u Austriji u saradnji crnogorske i austrijske policije, u trenutku hapšenja kod sebe je imao kosovski pasoš sa lažnim identitetom.

Kako je saopštio crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, policija Crne Gore imala je ranije saznanja dobijena od kosovskih kolega da Kalić, poznat kao narko-bos, ima pasoš sa lažnim identitetom.

Prema njegovim rečima, osoba čiji identitet je koristio Kalić nikada nije boravila u Crnoj Gori.

"Kosovski pasoš koji je koristio Kalić glasio je na muškarca iz Lipljana rođenog 1970. godine", rekao je Konjević na konferenciji za novinare i dodao da je Kalić tokom skrivanja često menjao pasoše i identitet.

On za sada nije mogao tačno da kaže da li će i kada Kalić biti izručen Crnoj Gori, kao i da to zavisi od samog Kalića.

Ministar, kao ni direktor Uprave policije Slavko Stojanović, nisu otkrivali na današnjoj konferenciji za novinare čime se bavio i gde se krio Kalić proteklih godina, objasnivši da će to biti rečeno kasnije.

Iz Uprave policije sinoć je saopšteno da je Kalić uhapšen u Austriji po međunarodnoj poternici, koju je 2011. godine, po zahtevu državnih organa Crne Gore, raspisao Interpol Podgorica.

Pred Specijalnim većem Višeg suda u Bijelom Polju 6. oktobra je završeno suđenje protiv Kalića, njegovog brata Mersudina (54) i Safetove supruge Amine (29) zbog pranja skoro osam miliona evra, zarađenih švercom narkotika.

Izricanje presude odloženo je za početak novembra.

Safetu Kaliću sudilo se u odsustvu, a prema odluci pravosuđa oduzeta mu je imovina, kao i njegovim najbližim srodnicima, vredna više od 22 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: