Japan finansira sanaciju Kolubare

Vlada Japana finansiraće radove na sanaciji korita reke Kolubare koje je uništeno u majskim poplavama.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

20:40

Default images

Valjevo će dobiti 110,9 miliona dinara, dok će za sanaciju rečnih nasipa, priobalja i korita u još pet opština biti uloženo tri miliona evra, rečeno je danas u Valjevu prilikom posete japanskog ambasadora Masafumi Kurokija.

Na spisku japanske vlade, pored Valjeva, našli su se i Krupanj, Loznica, Osečina, Čačak i Gornji Milanovac.

Ambasador Japana rekao je da je na donatorskoj konferenciji za otklanjanje posledica poplava održanoj u Briselu 16. jula ove godine, japanska vlada najavila da će obezbediti sredstva u iznosu od pet miliona evra za obnovu poplavljenih područja u Srbiji, od toga oko tri miliona za šest lokalnih samouprava, među kojima je i Valjevo.

"Ova tri miliona evra će biti iskorišćena za obnovu rečnih nasipa i korita koja su bila oštećena tokom majskih poplava. Radovi će početi uskoro u svim lokalnim samoupravama, uključujući i Valjevo", rekao je Kuroki, dodajući da je japanska vlada ubrzala odluku o dodeli finansijske pomoći jer je neophodno sprovesti sanaciju odmah zbog bezbednosti građana Valjeva i drugih opština, ali i zaštite od eventualnih poplava u budućnosti.

Mi smo obezbedili finansijska sredstva, a sada je na strani srpskog naroda da se vidi koliko će biti brzo realizovan projekat, dodao je ambasador Japana u Srbiji.

Direktor Vladine kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević istakao je da Srbija duguje veliku zahvalnost Vladi Japana, jer je ta zemlja jedan od najvećih dobrotvora obnove naše zemlje nakon poplava. "Sa pet miliona evra, koliko iznosi donacija Japana Srbiji, ova zemlja je pri vrhu liste po obimu pomoći", dodao je on.

Blagojević je istakao da je za projekte obnove infrastrukture za zaštitu od poplava trenutno obezbeđeno 600 miliona dinara, a ono što je neophodno, jeste da se nivo bezbednosti vrati bar na stanje pre poplava.

"Vlada Srbije smatra da je to urgentno i da se moramo baviti zaštitom i sanacijom odmah i sad. Uložili smo do sada 30 miliona evra iz donacija u oporavak kuća. Isplatili smo materijalnu pomoć za 15.224 domaćinstva. Do okončanja procesa pomoći ljudima za oštećene i srušene objekte, u sektor privatnih kuća ćemo uložiti 40 miliona evra zajedno sa donatorima", precizirao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, ovo što sada počinje da se radi uz pomoć Japana, trebalo bi da doprinese povećanju nivoa bezbednosti i ljudi i njihove imovine.

"Dok traje obnova kuća, naš cilj je da stavimo u funkciju sisteme za zaštitu od poplava i da na taj način vratimo na nivo pre maja meseca i pre poplava koje su nas zadesile", rekao je Blagojević i dodao da će u periodu koji sledi, u drugoj fazi obnove, raditi na unapređenju sistema za zaštitu od poplava, tako da sistem zaštite od poplava bude takav da nivo bezbednosti bude viši nego do sada.

Na koritu reke Kolubare, radovi će se izvoditi uzvodno od mosta na Jadru do teniskih terena, u dužini od 840 metara. Radove će izvoditi vodoprivredna firma "Erozija", a prema najavama gradonačelnika Valjeva Stanka Terzića, sanacija bi trebalo da počne za nekoliko dana, a da bude gotova do 30. juna naredne godine.

"Naše dve zemlje, Srbija i Japan su geografski dosta udaljene, ali ima nešto što povezuje naša dva naroda, a to je, da smo se u novijoj istoriji suočavali sa prirodnim i ljudskim katastrofama. Japan je i ranije pomagao našoj zemlji, a i Valjevo je u okviru svojih mogućnosti pomagalo Japanu i 2011. godine izdvojilo milion dinara za pomoć uz humanitarni koncert koji smo organizovali", ukazao je Terzić.

Direktor Vodoprivrednog centra "Sava-Dunav" Dušan Panić je ocenio da je regulacija korita Kolubare ugrožena na većem delu i da je maksimalno skraćena procedura izbora izvođača kako bi radovi što pre počeli i kako bi bilo iskorišćeno lepo vreme.

Panić je najavio da "Erozija" radove neće prekidati iako bude loših vremenskih uslova kako bi ispoštovala postavljene rokove za završetak radova.

Direktor “Sava Dunav” istakao je da je rok za završetak svih radova polovina naredne godine, ali zbog bezbednosti većina radova će morati da bude završena i do Nove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: