Užice: Vazduh prekomerno zagađen

S obzirom na to da je vazduh u Užicu prekomerno zagađen, Grad je uputo zahtev Ministarstvu poljoprivrede da Užice proglasi područjem ugroženim od aerozagađenja.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

15:59

Default images

Izveštaju o stanju kvaliteta vazduha uradila je Agencija za zaštitu životne sredine. Prema rečima članice Gradskog veća Snežane Janjić, u užičkom vazduhu dokazano je prisustvo suspendovanih čestica od 65 mikrograma po metru kubnom, od dozvoljenih 25, koje se sastoje od nitrata, sulfata, metala, fenola i drugih supstanci koje su opasne po ljudsko zdravlje.

"Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, u 2011.godini broj obolelih od akutnog bronhitisa i astme za vreme grejne sezone bio je 3.214, a prošle godine čak 8.298. Istraživanja su pokazala da je broj obolelih u 2013. bio 5,5 puta veći u toku grejne sezone nego van nje", rekla je na konferenciji za novinare Janjićeva.

Ona je istakla da izolovane čestice u vazduhu izazivaju astmu, bronhitis i druga oboljenja pluća i smanjuju ukupnu otpornost organizma. Na ove čestice su posebno osetljiva deca, trudnice i stare osobe.

"Glavni zagađivači vazduha u Užicu su individualna ložišta, kojih ima 15.000 ili 75 odsto", istakla je Janjićeva.

Ukoliko Užice dobije status ugoženog područja, u rešavanju problema imalo bi pomoć države.

"Država bi bila u obavezi da pomogne Užicu slično kao što je oformljen stručni tim da uradi plan sanacije jezera Vrutci, posle pojave problema sa vodom. Takođe imali bi i prioritet za korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova EU i rešavanju problema aerozagađenja, kao i mogućnost uvođenja tranzitne takse", navela je Janjićeva.

Ona je istakla i da lokalni tim, oformljen po nalogu Gradskog veća, do 15.novembra treba da napravi kratkoročni plan aktivnosti za smanjenje aerozagađenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: