"Vlada potvrđuje dogovor sa SKONUS"

Vlada potvrđuje dogovor sa SKONUS-om, kaže ministar prosvete Srđan Verbić. Studentski front: Nema dogovora, nastavljamo protest.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.10.2014.

15:45

Default images

Ministar prosvete Srđan Verbić najavio je da bi vlada trebalo sutra da potvrdi dogovor koji je postignut sa Studentskom konferencijom univerziteta u Srbiji. "Postigli smo dogovor s legitimnim predstavnicima studenata i većina studenata je time zadovoljna", kazao je Verbić komentarišući današnje okupljanje studenata ispred Ministarstva u Nemanjinoj ulici.

On je ukazao da je reč o malim studentskim grupama koje nisu uspele da na pravi način artikulišu i definišu svoje zahteve.

"Ja ne bih tome pridavao pažnju", rekao je Verbić i pred kamerama pokazao rukom ispisane zahteve koje je prošli put ta studentska grupa predala.

Predstavnici Studentskog fronta kazali su za agenciju Beta da su počeli neformalni pregovori s predstavnicima Ministarstva.

"Pregovori su ispred, neće ni da nas puste unutra, ministar Verbić ne želi da pregovara sa nama, poslali su nam zamenika ministra i sekretare", kazao je sekretar Studentskog fronta Marko Šović.

Studenti su ponovili svoje zahteve sa protesta koji je održan 15. oktobra.

Oni zahtevaju vraćanje šest ispitnih rokova, da se produžena godina (apsolventski rok) finansira iz budžeta kao i do sada, da se ne smanjuju kvote za budžet za master studije i da se odustane od ograničenja roka za završetak studija.

Šović je kazao da je protest organizovan u saradnji sa Savezom studenata Beograda, da je na današnji protest došlo 200 ljudi i da se očekuje dolazak studenata Ekonomskog fakulteta.

Ranije je Ministarstvo saopštilo da je opravdan zahtev SKONUS-a da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011. godine, odnosno 2011/2012. godine zadržavaju status iz prethodne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog roka studija.

Postignut je dogovor i da broj ispitnih rokova u školskoj 2014/2015. godini ostane pet.

Studentski front: Nastavljamo protest

Studenti okupljeni oko organizacije Studentski front, koji protestuju danas ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kažu da nisu postigli dogovor sa predstavnicima tog ministarstva i pozivaju kolege da im se pridruže.

Aleksandar Đenić iz te organizacije rekao je novinarima da je njihovu delegaciju primio posebni savetnik ministra prosvete Milovan Šuvakov i to na stepenicama ministarstva, ističući da to samo govori koliko imaju sluha i koliko im je stalo do studenata.

Đenić je rekao da će se protesti nastaviti sve dok se ne ispune zahtevi studenata i da ne isključuje mogućnost kampovanja ispred ministarstva i blokade fakulteta.

Na pitanje novinara zašto protestuju kada je već postignut dogovor ministarstva i SKONUS-a đenić je rekao da je ministarstvo samo donelo preporuke koje fakultete ne obavezuju, a da oni traže uredbe.

Ranije danas ministar prosvete Srđan Verbić na konferenciji za medije rekao je da nije dobio zvaničan dopis o zahtevima studenata te organizacije, što je Đenić demantovao i poručio da su to samo "višenedeljne igrarije ministarstva".

Sekretar tog fronta Marko Šović rekao je Tanjugu da studenti traže da se vrati šest ispitnih rokova, da se apsolventska godina finansira iz budžeta kao što je do sada, da se odustane od smanjenja kvota za master studije i da ne bude ograničenja za završetak studija.

"Naš dugoročni zahtev je da se transformiše obrazovni sistem pod parolom "Obrazovanje dostupno svima" jer ono danas, na žalost, to nije " rekao je Šović.

On je naglasio da studenti čekaju da im se neko iz ministarstva obrati, jer će u suprotnom radikalizovati protest i doneti šatore i kampovati ispred ministarstva.

"Ministar nije pokazao nameru da nas primi i sasluša, već hoće samo da razgovara sa SKONUS-om", poručio je on i dodao da studentski front nije zadovoljan dogovorom između ministra i SKONUS-a.

Na protest ispred Ministarsta prosvete došli su studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta, a očekuju da im se pridruže i studenti sa Ekonomskog, Učiteljskog i drugih fakulteta.

Studenti uzvikuju "Lopovi, lopovi" i "Ne damo pare" i nose transparente "Znanje nije roba", "Besplatno".

Za sada nije obustavljen saobraćaj u Nemanjinoj i on se odvija normalno.

Više o svemu pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: