Napadi na objekte nisu organizovani

Ministar Stefanović na sednici Odbora za bezbednost izjavio da napadi na objekte u vlasništvu Albanaca nisu organizovani, već se radi o sporadičnim prekršajima.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

15:17

Default images

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove osudio je danas napade na imovinu pripadnika nacionalnih manjina, pozdravio brzu i konkretnu akciju MUP na otkrivanju počinilaca i zatražio od svih nadležnih organa da epilog ovih slučajeva jasno pokaže spremnost i odlučnost države da se obračuna s raspirivanjem nacionalne mržnje.

Posle nedavnih incidenata i prekida fudbalske utakmice Srbija-Albanija u Beogradu, usledilo je više napada na lokale u Vojvodini, čiji su vlasnici uglavnom Albanci.

Odbor je u zaključcima nakon dvočasovne sednice u Novom Sadu, kojoj su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Milorad Veljović, pozvao sve građane na suzdržanost i odmerenost kada je u pitanju ispoljavanje bilo kakvog nezadovoljstva, a naročito prema drugim pripadnicima zajednice, ali i apelovao na medije da izveštavanjem doprinesu stvaranju tolerantne atmosfere u društvu.

Odbor je zatražio od svih državnih organa da se omogući bezbedni ambijent za život svih građana Srbije.

"Srbija je država svih njenih građana, a bezbednost je jedan od ključnih uslova za razvoj i prosperitet kako same države tako i svih društvenih grupa i pojedinaca", naveo je Odbor.

U zaključcima se ističe da činjenica da su do sada otkriveni počinioci napada na imovinu pripadnika nacionalnih manjina uglavnom maloletnici ili mlađa punoletna lica, ukazuje na okolnost da je represija u ovim slučajevima samo krajnja i nužna mera i da država ovom pitanju mora da priđe i s preventivnog aspekta.

"Negovanje različitosti je jedno od najviših vrednosti i ciljeva našeg društva, ali i obaveza svih nas da omogućimo da pripadnici svih manjina svoju posebnost neguju u bezbednom okruženju, sa svešću o pripadnosti zajednici svih naroda Srbije", navodi se u zaključcima Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je na sednici da će policija razrešiti svaki pojedinačni slučaj napada na objekte u vlasništvu Albanaca u Srbiji, a da je do sada na razgovore u policiji bila 91 osoba.

Stefanović je rekao da se ne radi o organizovanom napadu, već o sporadičnim krivičnim delima i prekršajima.
Foto: Tanjug
On je istakao da su na teritoriji Srbije oštećeno ukupno 23 objekta u vlasništvu ili zakupu lica albanske nacionalnosti, od toga po četiri u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, šest u Novom Sadu, tri u Pančevu i dva u Somboru.

Stefanović je rekao da je u toku privođenje osoba odgovornih za napad na neke objekte u Novom Sadu i da su otkriveni počinioci napada na jedan objekat u Zrenjaninu.

Ističući da se u velikom broju slučajeva radi o maloletnim osobama, ministar je naglasio da, bez obzira na to što policija radi svoj deo posla, društvo mora da se postara da se ovakve stvari ne ponavljaju.

Prema njegovim rečima, na razgovor u policiji je ukupno bila 91 osoba radi prikupljanja obaveštenja, od toga 11 maloletnika, da je u toku je utvrđivanje svih okolnosti svakog pojedinačnog događaja, a da će dalje procesuiranje pojedinaca zavisiti od tužilaštva.

"Policija je brzo reagovala i očekujem i da će i drugi organi nakon naših privođenja brzo i efikasno nastaviti procesuiranje", rekao je Stefanović.

On je kazao da je sada situacija znatno mirnija, da su građani shvatili da su ovakve stvari potpuno nedopustive.

Sve policijske uprave su, kako je naveo ministar, dobile naređenje da posebno zaštite imovinu i osobe koje bi mogle da budu meta ovakvih napada.

Stefanović je podsetio i da je policija otkrila počinioce napada na džamiju u Subotici koji su, kako je rekao, zapalili plastičnu kantu ispred vrata na jednom objektu u sklopu džamije i da se radi o jednoj osobi srpske i jednoj osobi mađarske nacionalnosti. Sednici tog skupštinskog tela prisustvovali su i članovi Odbora za bezbednost Skupštine AP Vojvodine.

U raspravi poslanici su naveli da je policija brzo i efikasno obavila svoj posao, a da je jedan od najvećih problema društva to što su većina do sada otkrivenih počinilaca maloletnici.

Poslanik DS Balša Božović rekao je da su pojedini tabloidi vodili ostrašćenu kampanju nakon što su se dogodili incidenti na utakmnici istakavši da je i devedesetih godina neodgovorno izveštavanje dovodilo do sukoba i sada sada imamo sličnu situaciju.

Poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišić rekao je da se čini da je policija efikasno obavila svoj deo posla, ali i postavio pitanje o postavljanju načelnika navodeći da je direktor policije Milorad Veljović od 2004. godine na tom mestu, a da pojedini gradovi dugo nisu imali načelnike policije.

Na to mu je odgovorio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je rekao da se za imenovanje načelnika policijske uprave ne pita samo direktor već da on daje predloge, a da je izbor ministrov.

"Ako ja ne želim da potpišem taj predlog neće nikada biti izabran nijedan načelnik. Tako je bilo i u vreme prethodnog ministra", rekao je Stefanović i naveo da mora da postoji saradnja direktora i ministra i da se pokaže jedinstvo u MUP-u. "Sve što smo do sada uradili, uradili smo zajedno", rekao je on i dodao da je mnogo toga urađeno da bezbednosni sitem bude kvalitetniji i policija efikasnija.

On je rekao da je nezadovoljan nekim segmentima rada policije, ali da se zato i sprovode reforme koje će dovesti do toga da policija radi brže i efikasnije.

Poslanik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da je važno da se u svim slučajevima i incidentima u kojima postoji netrpeljivost na nacionalnoj osnovi reaguje na vreme i da je važno očuvati multietničku Vojvodinu.

"Albanska vlast da privede pravdi odgovorne"

Ministar unutrašnjih poslova rekao je danas da očekuje da albanska vlast sve koji su učestvovali na incidentima u na utakmici Srbija-Albanija 14. oktobra u Beogradu privede pravdi.

Stefanović je novinarima u Novom Sadu posle sednice Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove rekao da je srpska policija brzo i efikasno uspela da otkrije počinioce gotovo svih krivičnih i prekršajnih dela koja su se dogodila u prethodnih sedam dana, čime je pokazala da su takvi postupci nedopustivi i da će počinioci biti oštro kažnjeni.

"To očekujem da uradi i albanska vlast. Srpska vlast je pokazala kako se obračunava sa izgrednicima i očekujem da albanska vlast postupi na isti način i sve one koji su učestvovali u incidentima na utakmici privede pravdi", rekao je Stefanović.

On je naveo da su to evropske vrednosti za koje se borimo i da treba pokazati "da smo u tome potpuno jednaki i da razmišljamo na način da stvaramo tolerantniju atmosferu u društvu".

Na pitanje novinara u vezi sa propustima u organizaciji fudbalske utakmice Srbija-Albanija, Stefanović je istakao da će MUP uraditi ozbiljnu analizu tog događaja i utvrditi da li je bilo određenih propusta i od policije.

"Uopšte mi nije problem, kao što ste videli u dosadašnjoj praksi, ni da smenimo policajca, ni da uhapsimo korumpiranog policajca, niti da smenimo onoga ko se obrukao na mesto načelnika neke uprave ili jedinice", rekao je Stefanović.

On je naglasio da kao nadležni ministar neće gurati pod tepih propuste pojedinih pripadnika policije i da će odgovarati oni koji te propuste čine, ali je dodao da je odgovarajućim zakonima definisana odgovornost mnogih drugih organa i institucija za organizovanje sportskih priredbi.

Ako Fudbalski savez ili drugi organi nisu u stanju da formiraju profesionalnu redarsku službu, neka se ti ljudi povuku, istakao je Stefanović i dodao da policija radi i hoće da radi svoj posao, ali ne može stalno da pokriva propuste drugih.

Stefanović je rekao i da se od dolaska na funkciju koju sada obavlja, zalagao za najoštrije sankcije za izgrednike i one koji čine krivična dela i da je zbog toga, kako je rekao, često bio kritikovan u javnosti.

On je ponovio da se zalaže za to da se, ako je potrebno, promene zakoni i pooštre procedure za takva krivična dela, jer, kako je rekao, i druge razvijene zemlje su pokazale da može da bude mira i reda na fudbalskim utakmicama, a da se ne angažuju ogromne policijske snage za njihovo obezbeđivanje.

Ministar Stefanović je na molbu da objasni otkud su se ti incidenti proteklih dana dešavali uglavnom na teritoriji Vojvodine, rekao da u ovom tenutku nema neko sociološko objašnjene, ali je napomenuo da prema statističkim podacima na teritoriji Južnobanatskog okruga postoji veliki broj prodavnica i drugih objekata čiji su vlasnici naši građani albanske nacionalnosti.

To bi, kako je rekao, mogao da bude jedan od razloga, zbog čega se nešto više incidenata posle utakmice desilo na teritoriji pokrajine Vojvodine.

Stefanović je zaključio da posebno zabrinjava to što su se incidenti u nekoliko gradova u Vojvodini desili u multinacionalnoj sredini i što je u njima učestvovao veliki broj maloletnika i apelovao na građane da se uzdrže od bilo kakvog nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: