"Prekid štrajka ili nova komora"

Advokat Nebojša Anđelković ponovo je pozvao advokatske komore Beograda i Srbije da se dogovore o prekidu štrajka.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

15:01

Default images

On traži i da se raspišu izbori za novo rukovodstvo beogradske komore, ukazujući da bi, u suprotnom, moglo da dođe do formiranja novih advokatskih komora.

Ako se protest nastavi na ovakav način, koji ne donosi dobro ni građanima, ni advokatima, advokatura će biti prinuđena da od Ministarstva pravde traži formiranje nove advokatske komore, kako bi se izašlo iz ove krizne situcije", rekao je Anđelković.

On je precizirao da bi novu komoru mogla formirati veća grupa advokata, koji se protive ovakvom načinu borbe za ostvarivanja prava advokature.

Rukovodstvo Advokatske komore Beograda i Advokatske komore Srbije organizovale su juče protest advokata ispred Vlade Srbije, pozivajući premijera da odredi novog pregovarača za rešavanje zahteva advokature, umesto Ministarstva pravde, a to Ministarstvo je saopštilo da je spremno za nastavak dijaloga, ali bez ucena i stalnog proširenja liste zahteva.

Anđelković, međutim, smatra da su sporni legitimitet i legalitet protesta, jer ga organizuju predsednik i Upravni odbor Advokatske komore Beogra, kojima je još u maju istekao mandat.

On ističe da je zbog toga neophodbno hitno raspisati izbore za novo rukovodstvo.

"Sa druge strane, sporna je i legalnost odluka Advokatske komore Srbije, jer u donošenju tih odluka nisu učestvovali delegati skupštine. AKS treba da sazove Skupštinu komore, koja će se izjasniti o nastavku ili obustavi štrajka, jer se ovako otvara ozbiljna sumnja u legalnost i legitimitet protesta", smatra je Anđelković.

Anđelković i sam smatra da su pojedine odredbe Zakona o javnim beležnicima sporne, ali da o njihovoj ustavnosti i zakonitosti može da odluči samo Ustavni sud, pred kojim je u toku postupak po inicijativama za ocenu ustavnosti i zakonitosti tih odredbi.

Bez obzira na to, dodaje Anđelković, advokati ne mogu i ne smeju da zaborave na svoje klijente i ostave ih da sami ostvaruju prava pred sudom.

"Smatram da bi inicijativa koja je pokrenuta trebalo da urodi plodom, i verujem da će Ustavni sud uvažiti našu inicijativu, ali apelujem da se protest prekine i uvede bar minimum rada, a zatim da se posle posle odluke Ustavnog suda odluči ima li svrhe nastaviti protest", zaključio je Anđelković.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije su im se pridružile nedelju dana kasnije.

AKS: Da li Anđeković zastupa Selakovića?

Advokatska komora Srbije reagovala je povodom izjave advokata Nebojše Anđelkovića kojom je najavio moguće osnivanje novih advokatskih komora, postavljajući pitanje njegovog advokatskog kredibiliteta.

AKS u saopštenju postavlja pitanje da li Anđelković dobio punomoćje za zastupanje ministra Nikole Selakovića jer, kako navodi, drugačije se ne mogu objasniti njegove izjave.

AKS smatra da pominjanje mogućnosti da se formira nova advokatska komora, "pokazuje apsolutno neznanje advokata Andelkovića", jer to nije moguće po Zakonu o advokaturi, zbog čega bi pao na advokatskom ispitu.

"Ako pak ministarstvo reši da menja i taj zakon, postavljamo pitanje, zar nije jednostavnije i brže da se promene zakoni o notarima, za šta već imamo i napisane izmene?", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: