Blagojević: Ima novca za sve

Kancelarija za obnovu ne koči isplatu pomoći i novca će biti dovoljno za sve koji su u poplavama pretrpeli štetu, kaže Marko Blagojević, direktor Kancelarije.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

10:20

Default images

Blagojević je u "Kažiprstu" na TV B92 rekao da je preostalo nešto manje od milijardu dinara prikupljenog novca za sanaciju štete i da će ta suma biti dovoljna za isplatu materijalne pomoći.

"Na raspolaganju nam je 905 miliona dinara i to je dovoljno da završimo posao isplate materijalne pomoći za obnovu štete nastale u majskim poplavama, kao i za obnovu štete nastale u poplavama na istoku Srbije", kaže Blagojević.

On je rekao da je materijalna pomoć do sada isplaćena za 15.224 domaćinstva i da veruje da taj broj neće preći 16.000.

Blagojević je takođe negirao tvrdnje da Kancelarija zbog nedostatka sredstava za pomoć odugovlači isplatu te pomoći.

"To nije tačno i ne postoji razlog da mi u ovom trenutku na bilo koji način odlažemo ili prolongiramo isplatu pomoći. Kancelarija postupa po pravosnažnim rešenjima, koja dobija od lokalnih samouprava i do sada smo postupili po više od 15.000 rešenja. Moguće je da neko u opštinama Kancelariju koristi kao izgovor", naveo je Blagojević.

Direktor Kancelarije za obnovu ponovio je da će obnova svih kuća koje su uništene u poplavama biti završena do zime, odnosno do sredine decembra.

"150 objekata je već počelo da se gradi i sve to planiramo da završimo do polovine decembra", kaže Blagojević.

On je rekao i da su počela da stižu sredstva s donatorske konferencije.

"Od tog novca počinje rehabilitacija objekata za zaštitu od poplava i to su donacije od 600 miliona dinara. Raspisano je 50 postupaka javnih nabavki. Krenulo je i to je jako dobro", rekao je Blagojević.

Blagojević kaže da je u Krupnju u toku gradnja 17 kuća, a da će gradnja još 10 kuća početi ove nedelje.

Što se tiče Obrenovca, kako je rekao Blagojević, 25 kuća se gradi iz kuvajtske donacije, a 14 iz donacije UAR i osam iz donacije EU.

"Vraćamo ljude kućama. To znači gde god je moguće, a moguće je mnogim slučajevima, kuće će biti građene tamo gde su i bile. Vraćamo ljude kućama na njihovo imanje. To je proces koji traje duže, ali ti ljudi će biti zadovoljniji. Bolje je da se vrate na svoje imanje, nego da im se gradi kuća na nekom placu od tri ara", kaže Blagojević.

Preko 1003 dva miliona evra

Blagojević je rekao da se svi podaci o prikupljenoj pomoći, kao i o tome kome je pomoć isplaćena, nalaze na sajtu Kancelarije za obnovu.

"Ovo je prvi put da se u Srbiji objavljuju na taj način podaci ko je dobio novac. Na sajtu Kancelarije obnova.gov.rs postoje tačni podaci koliko je novca ostalo na računu Kancelarije, koliko na računu vlade. Postoje i tačni podaci koliko je koje fizičko, a koliko pravno lice doniralo sredstava za pomoć poplavljenima", kaže Blagojević.

Što se tiče sredstava prikupljenih preko broja 1003, Blagojević je rekao da je na taj način prikupljeno oko dva miliona evra, što je oko pet odsto ukupno prikupljenog novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: