"Ilovajsk simbol poraza UKR vojske"

Ukrajinske vlasti su saopštile da je više od 300 vojnika ubijeno tokom okršaja u Ilovajsku što predstavlja simbol poraza ukrajinskih oružanih snaga.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.10.2014.

23:46

Default images

Izveštaj parlamentarnog istražnog Odbora je prva zvanična potvrda o porazu ukrajinskih oružanih snaga koji su kritičari vojske opisali kao rezultat katastrofalnog vođstva.

Veruje se da bi broj nastradalih vojnika mogao da bude i veći, a parlamentarci koji su vodili istragu istakli su da vojni zvaničnici nisu želeli da sarađuju kako bi se rasvetlile okolnosti koje su dovele do velikog stradanja pripadnika vojske.

"Ni ministarstvo odbrane ni Generalštab nisu odgovorili na zahteve istražnog odbora u vezi sa gubicima oružanih snaga", naveo je Odbor u saopštenju.

Ukrajinska vojska je početkom avgusta pokrenula opsežnu operaciju zauzimanja Ilovajska, a umesto toga se našla opkoljena proruskim snagama.

AP prenosi da su u gradu i njegovoj okolini i dalje vidljivi tragovi žestokog granatiranja.

Ilovajsk je mesto velikog stradanja ukrajinskih vojnika koji su pokušavali da pobegnu iz obruča proruskih snaga koje su ih granatirale dok su bežali u kolonama vozila.

AP podseća da je ukrajinski ministar odbrane prošle sedmice podneo ostavku.

UN procenjuju da je više od 300 ljudi ubijeno od postizanja sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine prošlog meseca, a da je najmanje 3.660 izgubilo život u sukobima u proteklih šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: