Krvavi sukobi šiita i Al-Kaide

Najmanje 60 ljudi poginulo je u sukobima u Jemenu između šiitskih pobunjenika i ekstremista Al-Kaide, podržanih pripadnicima sunitskih plemena.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.10.2014.

21:27

Default images

Pobunjenici, Huti, suočavaju se sa oštrim otporom boraca Al-kaide i pripadnika plemena dok pokušavaju da prošire oblasti pod njihovom kontrolom, pošto su zauzeli glavni grad Sanu i crvenomorsku luku Hudeida, navodi francuska agencija.

Bombaš-samoubica aktiviranjem eksploziva ubio je 15 osoba blizu kontrolnog punkta u gradu Rada, južno od Sane, saopštili su svedoci i izvor jednog plemena.

Ta eksplozija je usledila nakon oštre borbe tokom noći u toj oblasti u kojoj žive pomešani šiti i suniti i koje je poprište čestih sukoba.

U drugoj eksploziji automobila-bombe i sukobima koji su usledili, ubijeno je najmanje 20 šiitskih pobunjenika. U sukobima u Radi, prema plemenskim izvorima, poginulo je 15 pripadnika Al-kaide i pripadnika plemena.

Ekstremisti Al-kaide uhvatili su 12 pobunjenika, navodi AFP. Još deset pobunjenika ubijeno je u današnjim sukobima u centralnoj provinciji Damar naseljenoj šitima, naveli su lekari i plemenski izvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: