Turska sarađuje u odbrani Kobanea

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da je Turska spremna da dozvoli iračkim Kurdima da pređu granicu Sirije i pomognu borbe za Kobane.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

19:11

Default images

Zvaničnici iz prestonice Kurdistana u Iraku potvrdili su da je Turska pozitivno odgovorila na zahtev lidera Kurda Masuda Barzanija da dozvoli borcima Pešmerge tranzit kroz Tursku.

“Turska čini sve da Kobane ne padne u ruke džihadista. U kooperaciji smo sa koalicionim snagama, ali se ne razgovara o vazdušnim napadima“, istakao je Čavušoglu.

Ovakva odluka zvanične Ankare predstavlja prvu značajniju reakciju od početka opsade Kobanea, grada koji se nalazi na samoj granici Sirije i Turske.

Turska je odlagala svoje učešće u borbi protiv Islamske države najpre zbog napora da se oslobode turski državljani koje je ID zarobila u Mosulu, a potom i zbog višegodišnjeg sukoba sa Radničkom partijom Kurdistana i Partijom demokratske unije.

“Oni imaju nameru da preuzmu kontrolu nad celom Sirijom, baš kao i Islamska država“, istakao je Čavušoglu.

Ipak, dolazak iračkih Kurda u Siriju takođe bi mogao da izazove kontraefekat, s obzirom na to da su vojnici Pešmerge rivali Partije demokratske unije.

“Ko god da želi da dođe da se bori sa nama prvo mora da se konsultuje sa nama“, rekao je lider odbrane Kobanea Ismet Hesen, istakavši da je dolazak iračkih Kurda učinjen bez njegovog odobrenja.

On je dodao da braniteljima Kobanea nije neophodno ljudstvo, već pre svega naoružanje. Napad džihadista na Kobane doneo je uključivanje nekoliko, takođe sukobljenih, strana u sukob, što bi moglo da izazove nove nemire na tom području.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: