Zbog ebole pod nadzorom 120 osoba

Još oko 120 osoba je u SAD pod nadzorom zbog moguće zaraze ebolom, budući da su imali kontakt sa jednom od tri osobe obolele od te bolesti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.10.2014.

18:52

Default images

Dobra vest je da su 43 od 48 osoba s prvobitne liste za nadzor sada van sumnje, jer nisu obolele tokom maksimalnog inkubacionog perioda za ebolu od 21 dana, prenosi AP.

Inkubacioni period za sve one koji su još pod nadzorom ističe 7. novembra, ističe gradonačelnik Dalasa Majk Rolings.

Šef zdravstvene administracije za dalaski okrug Klej Dženkins, danas se izvinio što su medicinskoj sestri Amber Vinson, koja je bila u kontaktu s obolelima, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dozvolili da dan pre nego što joj je dijagnozirana ebola otputuje avionom iz Ohaja, gde je bila u poseti roditeljima, u Dalas u kojem živi.

Vinsonova je, kao i još jedna medicinska sestra, zaražena došavši u dodir s Liberijcem Tomasom Erikom Dankanom, koji je lečen i preminuo u Teksaškoj prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu.

Američki zdravstveni zvaničnici lakše dišu i zbog toga što je potvrđeno kako su testovi na ebolu uzoraka krvi laboratorijska tehničarke, koja je krstarila na kruzeru kompanije Karnival kruz lajnz, dali negativan rezultat, tako da se ovaj brod juče vratio u luku Galveston u Teksasu.

Oko 4.000 putnika na tom krstarenju je propustilo planirano pristajanje u meksičkoj luci Konsumel, gde nisu hteli da ih prime zbog straha od zaraze.

Američki CDC sada rade na reviziji bezbednosnih propisa. Novim smernicama će biti propisana potpuna pokrivenost tela, glave i vrata medicinskih radnika koji se bave obolelima od ebole.

Biće predviđena i rigorozna pravila za navlačenje i svlačenje opreme za rad sa bolesnicima, kao i za dezinfekciju ruku. Svlačenju i oblačenju zaštitne opreme bi odsad trebalo da se odvijaju pod nadzorom jednog za to određenog lica.

Američki ministar odbrane Čak Hejgel je naredio formiranje tima vojne podrške, sastavljenog od 30 članova, koji bi u lečenju ebole pomagao civilnom medicinskom osoblju.

Taj tim bi delovao samo na teritoriji SAD i bio bi angažovan samo ukoliko tako procene medicinski eksperti, saopštio je juče sekretar za štampu Pentagona, kontra-admiral Džon Kirbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: