Merkelova: Daleko je primirje u UKR

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je tokom posete Bratislavi da je primirje u Ukrajini još daleko.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.10.2014.

17:37

Default images

Ona je istakla da se za ublažavanje ili ukidanje sankcija Rusiji čeka da se realizuje sporazum predsednika Ukrajine Petra Porošenka i predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Saglasili smo se da ne želimo da rešavamo sukob u Ukrajini vojno, već pregovorima. Čekamo da se zaista u svim tačkama realizuje plan ukrajinskog predsednika Porošenka i ruskog predsednika Putina. Razgovarala sam i sa francuskim predsednikom Olandom. Nažalost, od primirja u Ukrajini smo još daleko", navela je Merkelova nakon razgovora sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Nemačka kancelarka podsetila je da je od trenutka kada je u Ukrajini proglašeno primirje poginulo više od 300 ljudi.

"Neophodno je u Ukrajini obezbediti granice, potrebno je da se održe izbori. Treba uključiti Rusiju. Za ljude u Ukrajini važno je da sada pred zimu imaju nekakav osećaj sigurnosti, da će imati obezbeđene isporuke energija", istakla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je naglasila da je stvar u tome da Ukrajini bude garantovan teritorijalni integritet, i to delima, a ne samo na papiru, a izrazila je optimizam u pogledu toga da će pitanje bezbednih isporuka gasa biti rešeno uskoro.

"Naš je interes da se pregovori o gasu između Ukrajine i Rusije i Evropske unije što pre reše kako bi bile bezbedne isporuke gasa za zimu. Zainteresovani smo za to da se nađe rešenje u tom sporu. Nismo još na cilju, ali ubrzo ćemo o tome opet razgovarati", navela je nemačka kancelarka.

Slovački premijer Robert Fico upozorio je na zajednočkoj konferenciji za novinare s Angelom Merkel da je nedopustivo da gas služi kao oružje u političkoj borbi, a kritikovao je i Kijev zbog očekivanja da će u plaćanju duga za gas Rusiji da mu pomogne Brisel.

"Kancelarka će mi oprostiti, jer zna da sam ja uvek vrlo iskren. Nekada imam utisak da Ukrajina očekuje rešenje problema od svih, samo ne od sebe. Zato ćemo pažljivo pratiti razvoj i kakve zahteve će imati Ukrajina. Spremni smo da pomognemo, Slovačka već pomaže Ukrajini sa gasom, ali ne može da se očekuje da će Ukrajina sada biti kao partner, a da će EU da reši pa i plati sve njene probleme", rekao je Fico.

"Imamo isti stav. Svako mora da doprinese svojim delom", istakla je Merkelova.

Nemačka kancelarka na početku današnje posete Bratislavi razgovarala je i s predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom, a nakon razgovora s Ficom posetu završava na Univerzitetu Komenskog u Bratislavi, gde će preuzeti počasni doktorat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: