"Bandić ima dvadesetak afera"

Uhapšeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iza sebe ima dvadesetak afera i za svaku od njih je dobijao po krivičnu prijavu, ali nijedna od njih nije izvršena.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

21:04

Default images

Kako pišu hrvatski mediji, Bandić je uglavnom dovođen u vezu sa malverzacijama u građevinarstvu, a pod znakom pitanja je i način na koji je on stekao privatnu imovinu.

Gradonačelnik Zagreba je uhapšen u nedelju, na osnovu krivične prijave zbog osnovanje sumnje da je počinio veći broj koruptivnih krivičnih dela, kao i zloupotrebu službenog položaja.

Index.hr navodi da je jedna od najvećih afera u koju je uključen Bandić afera “Krašograd“, kada je grad Zagreb dao 20.000 kvadratnih metara zemljišta procenjenog na 321 evro po kvadratnom metru u zamenu za 35.000 kvadratnih metara zemljišta procenjenog na 185 evra.

Sporno je što se grad odrekao zemljišta uz Maksimirsku cestu, a u vlasništvo je dobio parcele u Sesvetskom Kraljevcu.

Takođe, veruje se da je Bandić umešan u proces promene namene zemljišta, čime je činio usluge kupcima zemljišta koje je prethodno bilo u vlasništvu grada, a navodi se i da je bio incijator promene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana i da je u najmanje 43 puta nezakonito promenjena prostorno-planska dokumentacija.

Bandić je navodno “poslovao“ i sa nekoliko fudbalskih klubova, uticao je na to da se NK Slogi iz Gredelja oduzme stadion, te da je bio uključen u dogovor oko spasavanja Maksimirskog stadiona, odnosno posrednik u pregovorima ZG Holdinga i GNK Dinamo.

Aktuelnom gradonačelniku Zagreba su se na teret stavljali i poslovi oko nabavke i postavljanja nadstrešnica na autobuskim stanicama, kao i nabavka dva montažna toaleta na okretnicama tramvaja.

Hapšenje gradonačelnika Zagreba i mogući sudski proces odraziće se na političku scenu i dovesti do nove preraspodele snaga između političkih stranaka u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: