Albanija za borbu protiv džihadista

Albanija će dobiti novu antiterorističku strukturu među najvećim u Evropi, koja će pre svega pažnju posvećivati sprečavanju regrutovanja boraca džihadista.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

23:37

Default images

Pregurupisavanjem Direkcije za borbu protiv terorizma broj pripadnika ove jedinice je povećan na 104 pripadnika od kojih je 15 već 12 godina u ovoj jedinici.

Po naredbi ministra za unutrašnje poslove Saimira Tahirija antiteroristička jedinica će bita usaglašena sa ostalim evroatlantskim zemljama, a osnovni princip koji važi u evropskim zemljama - "pronađi, fiksiraj, udari" - biće, kako se tvrdi, princip i nove albanske jedinice.

Top Channel je imao uvid u kopiju ove naredbe koja je izdata pre nekoliko dana.

U naredbi se kaže da je antiteroristička jedinica prekomponovana posle procene situacije u zemlji, regionu i šire kao i činjenice da je Albanija članica međunarodne antiterorističke koalicije, uz osvrt da je verski, nacionalni, etnički i politički radikalizam u stalnom porastu.

Jedan od primarnih zadataka nove strukture je zaustavljanje pristupanja mladih Albanaca ISIS-u, sprečavanje regrutovanja i hapšenje onih koji pripremaju borce za ISIS, kao i sprečavanje terorističkih napada.

Uporedo sa reorganizacijom ove strukture Direkcije za borbu protiv terorizma biće, kako se navodi, unapređen i sistem za siguran prenos informacija u istrazi kriminalnih dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: