Advokati protestovali ispred vlade

U Beogradu je održan protest advokata. Oko 4.000 njih, ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, tražili su ispunjenje zahteva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

13:08

Default images

Ugao Nemanjine i Kneza Miloša bio je potpuno blokiran oko jedan sat. Vozila uopšte nisu mogla da prolaze, a u okolnim ulicama su se stvarale velike gužve zbog je bio otežan saobraćaj u tom delu grada.

Nakon više od jednog meseca obustave rada advokati iz cele Srbije došli su pred zgradu vladu da na ćutanje, kako kažu, odgovore ćutanjem. Oni poručuju da su spremni da razgovaraju.

Advokati su poručili da neće odustati od svojih zahteva, a odbacili su tvrdnje Ministarstva pravde da nemaju podršku komora i ostalih tela.

Sa skupa je poručeno da u Srbiji postoji 8.500 advokata, od čega 300 dokotora nauka, i da se većina danas nalazi na ulicama Beograda.

"Advokati će biti zadovoljni da se vratimo na odredbe zakona iz 2011. godine, da se ukine ekskluzivnost za javne beležnike. Mi smo tu i nadam se da ćemo biti pozvani na pregovore, ako ne mislim da će brzo doći do odluke Ustavnog suda koja će biti onako kako smo mi tražili", rekao je Dragoljub Đorđević, iz Advokatske komore Srbije.

Advokati su poručili premijeru da su prevelika ovlašćenja data u ruke samo 94 notara i da je to novo potencijalno žarište za korupciju.

"Ako je istina vaša borba protiv korupcije nemojte da to bude samo deklarativno. To mora biti suština. Borba protiv korupcie znači ne 94 beležnika", kaže advokat Slobodan Šoškić.

Iz komore su poručili ministru i da više nijedan advokat neće mimo komore ići na sastanke sa njim, što se događalo prethodnih dana.

"Zvao me je ministar Seleković preko svojih posrednika. Ja sam odbio da odem na taj sastanak jer ne vidim nikakav smisao da neformalno razgovaram sa ministrom jer advokatura ima svoje legalne predstavnike. Cilj je bio da ubedi nekolicinu advokata da počnu da rade i na taj način minira štrajk. Naravno u tome nije uspeo i to još jedan od nečasnih postupaka ministra Selakovića", naveo je advokat Veljko Delibašić.

Obustava rada advokata traje više od jednog meseca i najduža je u istoriji srpske advokature.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: