Tu nisam Srbin, tamo nisam Albanac

Nasilje nakon meča Srbija-Albanija predstavlja potpuni besmisao u kome živimo, a na površinu izbijaju paradoksi ovih prostora, kaže novinar Živojin Rakočević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

11:09

Default images

Posle incidenata na stadionu Partizana, usledio je talas divljanja širom Srbije, a žrtve su obični građani čiju imovinu zbog imena uništavaju huligani.

Novinar s Kosova Živojin Rakočević kaže da Srbija nikada nije imala lojalnije građane od Goranaca, a da oni nakon svega što su doživeli na KiM sada žive u strahu i žrtve su nasilja i u centralnoj Srbiji.

Rakočević kaže da Srbi decenijama žive u atmosferi straha i s incidentima na Kosovu, a da je slična stihija sada zahvatila i centralnu Srbiju.

"Niko ne bi smeo tako da živi. Kakav je to razum koji pali pekaru u kojoj je juče kupio hleb? Od svega što se dešava ima još jedna bolnija stvar. Država Srbija nikad nije imala lojalnije građane od Goranaca, a oni su zbog te lojalnosti bukvalno dovedeni na rub opstanka na Kosovu i Metohiji. Radnje su im na Kosovu u najvećoj meri popaljene na Kosovu, a sada posle svega, neko se nađe da im zapali radnju i u centralnoj Srbiji", kaže Rakočević za Radio B92.

On navodi da je to paradoks sa kojim se ljudi dugo suočavaju, ali da to javnost vrlo često ne vidi. "Jedan moj prijatelj me zove i kaže - u Dragašu moram da dokažem da nisam Srbin, a u Beogradu da nisam Albanac, jedini put koji imam je da pobegnem što dalje odavde", priča Rakočević.

On kaže da je dobro što je odložena poseta albanskog premijera Edija Rame, jer treba omogućiti da utihne netrpeljivost izazvana incidentom na fudbalskoj utakmici. Rakočević kaže da su odnosi Beograda i Tirane veoma važni za odnose Beograda i Prištine

"Nema razlike u politici Tirane i Prištine, kada je Beograd u pitanju. To je princip spojenih sudova, jedna te ista politika, politika koja već decenijama svaki srpski ustupak ili demokratski proces vidi kao srpsku slabost i postavlja nove zahteve. Ti zahtevi izazivaju destabilizaciju i nepoverenje i destabilizuju elemente suživota. Prosečan čovek kaže 'šta još hoćete', pa pogleda uništene gradove, etnički čiste sredine, društvo, institucije, ekonomiju i onda kaže 'ne, mi smo na gubitku'.To je problem koji se vrti ukrug, sve izgleda kao na ivici katastrofe", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: