"Jalovina briše živi svet"

Isticanje jalovine iz rudnika "Stolice" u Krupnju nastavlja da ugrožava životnu sredinu, a iz lokalne samouprave kažu da pet meseci nema reakcije nadležnih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

10:14

Default images

Problemi su se javili tokom velikih poplava koje su zadesile Srbiju i jalovina je posle Drine dospela i do Save, odakle se kreće ka Šapcu, Obrenovcu i Beogradu.

Kako kaže za B92 Janko Aleksić, član Gradskog veća Loznice, još čeka potez nadležnog ministarstva kako bi bio saniran rudnik Stolice i na taj način sprečeno dalje isticanje jalovine.

Aleksić kaže da bi problemi nastali kod rudnika u vlasništvu Farmakoma Miroslava Bogićevića mogli da se pogoršaju uzimajući u obzir najavljene nove kiše za sredinu ove nedelje.

"Ceo Mendeljejev periodni sistem, osim zlata i platine, kreće se rekom i sa sobom uništava biljni i životinjski svet. Zdravlje ljudi vrlo važno i zbog toga je lokalna samouprava ozbiljno zabrinuta. Pet meseci nema konkretnih odgovora, zatvaranja jalovišta, nema reakcije Vlade Srbije, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za zaštitu životne sredine, republičkih inspektora, koji su doduše preduzeli zakonom predviđene mere", kaže Aleksić.

On navodi da je životinjski i biljni svet devastiran.

"Sve ovo je devastiralo ovaj teren, oko grada Loznice, oko Jadra, Drin. Ono čime smo se svi hvalili, a to su školjke, rakovi i dabrovi, ničeg više nema. Ugrožene su poljoprivredne parcele, ugrožen je životnjiski svet, nema zalivanja biljak. Mi smo sve više zabrinuti jer odgovora nema", rekao je on.

Ukoliko i narednih dana ne bude reakcije nadležnih, Aleksić najavljuje i proteste.

"Očekujemo da ovih dana dobijemo konrektan odgovor, ili ćemo morati da radikalizujemo stvar. Ako to mogu advokati i mnogi drugi, zašto da se mi ne borimo na sličan način za životnu sredinu", rekao je Aleksić za radio B92.

Podsetimo, pre mesec dana, zatražena je reakcija nadležnih nakon rezultata ispitivanja kvaliteta vode u koritu reke Korenite.

Usled ogromnih i dugotrajnih padavina tokom maja, koje su za posledicu proizvele klizište brdskog masiva na koji se naslanja flotacijsko jalovište "Stolice", došlo je do pucanja dve brane, a kasnije i treće i isticanja više hiljada kubnih metara jalovine.

Jalovina i vode iz jalovišta izlili su se u rečicu Korenitu, u mestu Kostajnik, a koja se uliva u reku Jadar na oko 20 kilometara.

Do ponovnog probijanja brane i isticanja jalovine u potok Kostajnik došlo je 17. jula, posle obilnih padavina, kada je jalovina s bočne strane probila već oštećenu branu jalovišta i izlila se u potok.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, zajedno s Ministarstvom rudarstva i energetike formiralo je krajem jula poseban tim za praćenje realizacije hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice" kod Krupnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: