Brisel: Oproštaj Dačića i Eštonove

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton navela je da će se u Briselu sastati sa vicepremijerom Srbije Ivicom Dačićem zato što on dolazi da se oproste.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

23:58

Default images

“Dačić dolazi da se oprosti sa mnom“, rekla je visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU na završetku ministarskog zasedanja EU, jer na položaj dolazi nova visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, za koju je Eštonova sigurna da će nastaviti da radi sa Beogradom i Prištinom.

Ketrin Ešton od 3. novembra na položaju visoke predstavnice EU i potpredsednice Evropske komisije treba da zameni sadašnja šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini.

Srpski ministar Dačić izjavio je da će sutra s Ešton razgovarati o održavanju za 23. oktobar u Beogradu planirane konferencije ministara Zapadnog Balkana i visokih zvaničnika Evropske komisije.

Dačić je rekao i da će centralno pitanje njegove sutrašnje posete biti nastavak dobre saradnje s novom visokom predstavicom EU Federikom Mogerini.

On je rekao i da je neizvesno da li će se u Beogradu u četvrtak održati regionalni skup kome bi trebalo da prisustvuju ministri spoljnih poslova, ekonomije i finansija zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici Evropske komisije.

Dačić je kazao da je moguće odlaganje regionalne konferencije, zbog odlaganja posete albanskog premijera Edija Rame.

"O tome ćemo razgovarati s Briselom, imajući u vidu da je došlo do odlaganja posete albanskog premijera".

Prema Dačićevim rečima, glavna tema regionalne konferencije biće ekonomsko upravljanje, zbog čega su pozvani ministri ekonomija ili finansija, ministri spoljnih poslova zemalja regiona, a da će EU predstavljati komesar za proširenje Štefan File.

Srpski ministar je naglasio da je to veoma značajan skup i da će se održati po Gimnih formili, odnosno neće biti "statusno problematičnih pitanja", jer bi na konferenciji trebalo da učestvuju i predstavnici Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: