Obama i Erdogan razgovarali o ID

Američki predsednik Barak Obama i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan su se u telefonskom razgovoru dogovorili o jačanju saradnje u borbi protiv ID.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

22:45

Default images

U poslednje vreme Turska je pod sve većim pritiskom Zapada da poveća podršku koaliciji pod vođstvom SAD, koja se vazdušnim napadima bori protiv ID u okolini sirijskog grada Kobanea, pretežno naseljenog Kurdima, koji se nalazi uz samu granicu s Turskom, prenosi AFP.

U saopštenju Bele kuće se ističe da su dvojica predsednika razgovarala o Siriji, naročito situaciji u Kobaneu i koracima koji mogu da se preduzmu kako bi se sprečilo napredovanje ID.

Navodi se i da je Obama čestitao turskom predsedniku zbog prihvata više od milion izbeglica iz Sirije, uključujući hiljade iz Kobanea.

Turski lider je, inače, ponovo odbio apele da njegova zemlja počne da naoružava glavnu kurdsku stranku u Siriji, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom povezanom sa zabranjenom Kurdskom radničkom partijom (PKK), koja je 30 godina vodila borbu za autonomiju Kurda na jugoistoku Turske.

nkara nije raspoložena da naoružava Kurde i vojno interveniše protiv džihadista IS, plašeći se stvaranja efikasnih kurdskih borbenih snaga uz svoju granicu.

U sinočnjem razgovoru Obama i Erdogan su, kako je saopštila Bela kuća, razgovarali i o bliskoj saradnji na konsolidovanju mira i stabilnosti u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: