"Blaže sankcije RUS, pregovara se"

Slovački premijer Robert Fico predložio je da se ukinu ili bar ublaže sankcije EU protiv Rusije dok se vode pregovori o isporukama gasa.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

17:25

Default images

"Podržavam to da se svi konačno smirimo i vratimo privrednom rastu. Brinimo o ljudima, a ne da večito rešavamo sankcije", kazao je Fico slovačkoj informativnoj televiziji TA3 dodavši da na istoku Ukrajine vlada kakvo takvo primirje.

Premijer je ocenio da osim negativnih efekata sankcija Rusiji, ne vidi korake koji bi specijalno pomagali Ukrajini.

"Ni u odnosu prema Krimu. Svi smo to osudili, ali recimo objektivno - Krim je gotova stvar. Danas više niko ne otvara pitanje Krima", kazao je Fico.

Predsednik slovačke vlade takođe je unapred upozorio vlasti u Kijevu da ne računaju da će EU umesto njih platiti dug Rusiji za gas za Ukrajinu.

"Nekada imam utisak da neko napravi milijarde dugovanja pa sada dođe i kaže nam - dajte nam novac. Mi ga nemamo da to platimo. Svet ne može tako da funkcioniše", rekao je Fico.

Ruski Gasprom je prestao da isporučuje Ukrajini gas za njene potrebe još od leta zbog spora oko dugova Ukrajine u visini od oko 4,15 milijardi evra za ranije isporuke, kao i oko cene budućih isporuka gasa za Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je ove sedmice nakon dogovora o glavnim uslovima rešenja spora i ceni gasa upozorio da Ukrajina želi da plati dug Gaspromu ali da će morati da zatraži pomoć od inostranstva, zato što nema para.

"Postoji mogućnost da pomognemo u vidu pozajmice, ili nečeg sličnog. Međutim, ako neko misli da teži ka EU, odmah želi da bude njen član a očekuje da će EU umesto njega rešavati sve njegove probleme, onda se ljuto vara. Ne umem da zamislim da prikupljamo mi (novac) za nešto, sigurno ne", poručio je Fico.

Upravo pomoć Ukrajini za rešenje gasne krize i generalno pretnja ponavljanja gasne krize iz 2009. godine naredne zime biće, kako je kazao Fico, jedna od tema razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja sutra stiže u posetu Slovačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: