SAD: Putnica na kruzeru nema ebolu

Kruzer, kom nije dozvoljeno da pristane u Meksiko zbog sumnje da je jedna putnica zaražena ebolom, vratio se u polaznu luku, a žena je testirana i nema virus.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

16:47

Default images

Kruzer koji je isplovio iz Teksasa 12. oktobra, a vlasti Belizea i Meksika su mu uskratile dozvolu da pristane zbog sumnje da se na njemu nalazi putnica zaražena ebolom, vratio se danas natrag u polaznu luku, a američki mediji su javili da je putnica testirana i nema taj smrtonosni virus .

Na brodu se nalazila zdravstvena radnica Teksaške prezbiterijanske bolnice u Dalasu, u kojoj je lečen prvi pacijent koji je u SAD preminuo od ebole, Tomas Erik Dankan, navodi britanski list "Dejli mejl".

Medicinska sestra, koja se dobrovoljno izolovala u svojoj kabini kako bi zaštitila ostale putnike na kruzeru kompanije "Karnival kruz lajns", rukovala je uzorcima krvi Dankana, koji je preminuo od ebole 8. oktobra.

Američki zvaničnici su hteli da prebace ženu sa broda na kopno kako bi mogli da je vrate avionom u SAD, ali su vlasti Belizea i Meksika odbile da izdaju dozvolu za pristajanje broda, kako bi zaštitili sopstvene građane od mogućeg širenja ebole.

Zdravstvena radnica dosad nije pokazala nikakve simptome te smrtonosne bolesti, iako je prošlo 20 dana otkad je rukovala uzorkom krvi, saopštila je Bela kuća. Period inkubacije ebole, inače, iznosi 21 dan.

Američka obalska straža je danas dobila uzorak njene krvi i rezultati testiranja su pokazali da ona, ipak, nije obolela od ebole, javio je AFP.

Teksaška prezbiterijanska bolnica u Teksasu, gde su se posle smrti Dankana od ebole čak dve medicinske sestre zarazile tim virusom, objavila je nove propise za svoje zaposlene, koji ubuduće neće smeti da putuju avionima, brodovima ili vozovima 21 dan nakon što su poslednji put boravili u prostoriji u kojoj se nalazi zaraženi pacijent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: