SAD: Ron Klajn savetnik za ebolu

Američki predsednik Barak Obama zatražio je od nekadašnjeg savetnika Bele kuće Rona Klajna da uskladi akcije SAD u suzbijanju epidemije ebole.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.10.2014.

18:45

Default images

To je saopštio neimenovani predstavnik američke administracije, posle oštrih kritika javnosti i ocena da je vlada sporo i neadekvatno odgovorila na širenje smrtonosnog virusa.

Klajn, advokat i biznismen, bio je visoki Obamin savetnik u Beloj kući i šef osoblja potpredsednika Džozefa Bajdena, kao i nekadašnjeg potpredsednika Ala Gora.

Klajn će svoj izveštaj dostaviti savetnici za unutrašnju bezbednost Lisi Monako i savetnici za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, preneo je Rojters.

Odluka da se imenuje posebna osoba koja će biti zadužena za borbu protiv ebole, usledila je pošto su se dve bolničarke u Teksasu zarazile tim virusom, lečeći obolelog pacijenta.

Obama je juče odobrio Pentagonu da angažuje rezerviste i Nacionalnu gardu, ukoliko bude potrebno da se oni uključe u borbu protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi.

Zvanični Vašington se dosad već obavezao da će u zapadnu Afriku poslati 4.000 pripadnika vojske zbog pružanja logističke pomoći i pomoći u izgradnji medicinskih jedinica u svrhu sprečavanja brzog širenja ebole.

Obama je potpisao ukaz koji omogućava Pentagonu da u pomenute svrhe koristi vojne rezerviste i pripadnike Nacionalne garde.

Bela kuća je precizirala da američke trupe neće pružati direktnu medicinsku pomoć obolelima.

Američki predsednik je o svom potezu obavestio i najviše zvaničnike Kongresa.

Od ebole je dosad u zapadnoj Africi preminulo gotovo 4.500 ljudi, od kojih većina u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: