Francuska: Oštrije protiv ebole

Francuska je saopštila da je imenovala ekspertski tim za intenziviranje odgovora na virus ebole i da će pružiti veću pomoć zapadnoafričkim zemljama.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.10.2014.

13:56

Default images

Uprkos strahovima zbog sumnjivih slučajeva u trenutku kada se opaki virus sve više širi, premijer Manuel Vals je saopštio da nijedan slučaj ebole nije potvrđen u Francuskoj, prenosi AFP. "Zdravstveni sistem je alarmiran da brzo otkrije i pobrine se za svaku osobu zaraženu ebolom", rekao je on.

Francuska će u subotu početi da sprovodi zdrastvene kontrole nad putnicima koji pristignu iz Gvineje, jedne od najpogođenijih zemalja pored Liberije i Sijera Leonea.

Pariz se time pridružuje Britaniji, SAD i Kanadi u skrining proverama putnika radi pravovremenog otkrivanja bolesti.

"S obzirom na razmere virusa ebole u Zapadnoj Africi, Francuska je odlučila da pojača svoj međunarodni i nacionalni odgovor", rekao je premijer Vals.

On je imenovao Žan-Fransoa Delfresija, direktora nacionalne agencije za istraživanje side, za koordinatora svih međunarodnih i nacionalnih operacija u borbi protiv ebole, koji će raditi sa još tri eksperta.

"Na međunarodnom planu, Francuska će učiniti sve da pomogne afričkim zemljama u suočavanju sa ebolom, posebno Gvineji", istakao je Vals.

Prema njegovim rečima, Francuska će pojačati pomoć Gvineji gde već pomaže u izgradnji centara za lečenje, a rasporedila je i tehničke eksperte.

Smrtonosni virus je zarazio medicinske sestre u SAD i Španiji koje su lečile obolele osobe koje su došle iz Zapadne Afrike, gde je ukupno 4.500 ljudi preminulo od posledica ove smrtonosne bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: