Grčka uputila demarš Albaniji

Grčka vlada je saopštila da je albanskom ministru spoljnih poslova upućen demarš zbog napada Albanaca na pripadnike grčke manjine.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.10.2014.

13:06

Default images

Navedeno je da je ambasador Grčke u Tirani Leonidas Rokanas prosledio protestnu notu zbog napada nakon prekinute utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke saopštava da se od albanskih vlasti traži da osude napade na pripadnike grčke manjine u selu Dervičan, u blizini granice dve zemlje.

"Prema uputstvu potpredsednika Vlade i šefa diplomatije Evengelosa Venizelosa, grčki ambasador u Tirani je uputio demarš albanskom ministarstvu spoljnih poslova u kome traži od albanskih vlasti da osude incidente protiv grčke manjine u Albaniji posle prekida utakmice Srbija-Albanija", navodi se u saopštenju.

Ambasador Rokanas je, takođe, zatražio od zvanične Tirane da preduzme sve neophodne mere kako bi se pronašli, uhapsili i kaznili oni koji su odgovorni za napad, kao i da zaštiti grčku nacionalnu manjinu uoči predstojećeg obeležavanja Dana nezavisnosti Grčke, 28. oktobra.

"Ambasador je preneo ogromnu zabrinutost Grčke zbog sličnih napada na miroljubivu grčku manjinu koji predstavljaju prepreku u evropskoj perspektivi Albanije", navodi se.

Ministarstvo u Atini takođe upozorava da "napadi ekstremista i nacionalista sigurno slabe evropsku perspektivu te zemlje", kao i da "bude sećanje na prošlost Balkana, koju sve zemlje regiona moraju da ostave iza sebe u cilju dobrobiti zajedničke evropske budućnosti".

Kako su izvestili grčki mediji posle prekida fudbalske utakmice, oko 100 osoba sa albanskim zastavama i transparentima sa nacionalističkim porukama u selu Dervičani, u okrugu Đirokastro, u neposrednoj blizini sa Grčkom, počelo je da lomi izloge prodavnica i parkirane automobile, sve dok ih nije zaustavila policija.

Nasilje je izbilo nekoliko sati posle prekida utakmice u Beogradu, do kojeg je došlo pošto je na stadion dronom spuštena zastava s ucrtanom mapom takozvane "velike Albanije", kojom su bili obuhvaćeni delovi teritorija Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: