"Pomeranje proslave - čast Putinu"

Moskovska štampa u izveštaju o poseti Vladimira Putina Beogradu navodi da je zbog njega pomeren datum proslave godišnjice oslobođenja.

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

12:52

Default images

"Putin je učestvovao u paradi, grandioznoj za Srbiju, koja je trebalo da se održi 20. oktobra. Ali srpske vlasti su se prilagodile obavezama ruskog predsednika i time izazvale bojažljive i prigušene proteste opozicije, koja ih je kritikovala za rasipanje i predlagala da se novac, umesto na proslavu, potroši na izgradnju deijih vrtića", piše "Komersant".

List navodi da su pregovori u Palati "Srbija" bili kratki, jer je Putin putovao u Milano, gde ga je čekala nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Komersant" piše i da se poseta završila dugo očekivanom paradom i da je Putin, koji je već 20 minuta kasnio na susret s Merkelovom, prestao da se žuri.

"Nije reč o tome da je sve bilo tako dirljivo. Bilo je to nešto mnogo više nego provincijska parada. Nešto iskreno i prirodno, toliko od duše i srca da se oči nisu odvajale od te parade", zaključuje izveštač "Komersanta" i dodaje: "Ovde, u Beogradu, oni su zaista zahvalni".

Vladin list "Rosijska gazeta" piše u članku pod nazivom "Rusija ne trguje prijateljstvom", da je Putin nazvao Srbiju "najbližim saveznikom".

Dnevnik dodaje da je u razgovorima Putina sa srpskim rukovodstvom najviše reči bilo o prijateljstvu i energetici.

"Potrebno je da se naše ekonomske veze razgranaju, čemu doprinosi dosadašnja situacija. Rusija ne bi želela da se produži rat sankcijama sa EU, ali dok je on u toku, takve zemlje, kao što je Srbija, imaju šansu da zauzmu dostojno mesto na ruskom tržištu", piše list.

"Izvestija" piše da je Rusija bila glavni učesnik proslave 70. godišnjice oslobođenja Beograda i da "odavno tako nisu dočekivali rusku delegaciju kako na zvaničnom, tako i na narodnom nivou".

"Moskovski komsomoljec" piše da su Putina dočekali u Srbiji kao "pobednika", i da "takav prijem retko organizuju i verni podanici u ruskim regionima".

"Za zemlju koja teži ulasku u EU, u sadašnjoj situaciji to nije samo gest dobre volje, već herojstvo koje se graniči sa manjkom razuma. Ali za to su srpske vlasti imale svoje razloge", piše list.

Dnevnik navodi da Srbi ne skrivaju da dobri odnosi s Moskvom za njih nisu manje važni nego zbližavanje s EU.

U članku pod nazivom "Srbi su zamolili predsednika Rusije da ih spase od NATO", "Komsomoljska pravda" piše da su srpske vlasti u znak posebne pažnje prema ruskom lideru, "promenile svoj istorijski kalendar, slaveći svoj praznik četiri dana ranije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: