Napad na tri pekare Albanaca

Nepoznate osobe zapalile su noćas dve pekare, čiji su vlasnici Albanci, u Somboru i u Staroj Pazovi, dok je jedna pekara u Novom Sadu kamenovana.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

09:46

Default images

Napad u Somboru se dogodio noćas oko 2 sata. Gotovo u isto vreme bačena je bomba na pekaru u Staroj Pazovi.

Pekara u Somboru je potpuno izgorela, nakon što je na nju bačen molotovljev koktel. Na sreću nije bilo povređenih.

"Oko pola dva, kada sam kretao na posao u radionicu, čuo sam pucanje stakla, odmah sam pozvao policiju, u toku razgovora sa policijom dok sam izlazio na ulicu osetio sam dim i video da je plamen već zahvatio prodajni deo pekare. Odmah je došla policijska patrola koja me je savetovala da evakuišem porodicu i radnike iz objekta. Dok sam se vratio, požar je bio van svake kontrole, dok nije došla vatrogasna jedinica i počela da gasi vatru. Izgoreo je prodajni i ugostiteljski deo i izlozi, dim je napravio štetu i u hodnicima, ali tamo fizičke štete nema. Ovo je delo pojedinaca, puno mi znače moje mušterije, koje od jutros prilaze meni i upućuju mi izraze podrške. Sve ćemo to vremenom srediti i vremenom ćemo opet stati na noge", rekao je Albert Kerhani, vlasnik pekare, za SOinfo. Istraga je u toku, a uskoro se očekuje i zvanično saopštenje policije.

Ovo nije prvi napad na vlasnike pekare "Dva brata".

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, ali i tokom 2008, pojedinci su pozivali na bojkot pekara čiji su vlasnici Albanci.

Nedugo nakon tog incidenta, tadašnji predsednik opštine Sombor Jovan Slavković, kao i predstavnici NVO i pojedinih stranaka, doručkovali su u pekari "Dva brata".

Ovo je samo još jedan u nizu vandalskih ispada u Somboru. U maju 2010. nepoznata osoba je razbila kamenom staklo na kiosku Samostalne zanatske radnje "Goranac", a potom ga zapalila.

Nepoznate osobe su noćas između 1 i 2 časa posle ponoći iz automobila u pokretu pucali iz vatrenog oružja u izlog pekare "Milenium“ u Svetosavskoj ulici u Staroj Pazovi. Nakon pucnjeva ubačena je i ručna bomba u isti lokal vlasnika Albon Balaja.

U trenutku napada u prostoriji gde se nalazi proizvodni pogon nalazile su se dve osobe. Kako nezvanično saznaje Radio televizija Stara Pazova, u drugi objekat u Ulici Ćirila i Metodija bačena su dva Molotovljeva koktela koja se nisu zapalila. U ovim incidentima nije bilo povređenih, pričinjena je materijalna šteta, a policija intenzivno traga za počiniocima, prenosi ova lokalna televizija.

Novosadski mediji su preneli da je pekara "Vojvđanka" u centru Novog Sada kamenovana, da je šteta minimalna i da je policija nakon uviđaja rekla radnicima da zbog toga neće pokretati postupak i da sami mogu da podnesu krivičnu prijavu tužilaštvu.

Radnik pekare Ljubomir Živković je za Radio 021 izjavio da je jasno da je pekara napadnuta jer je vlasnik albanske nacionalnosti.

Ne zna se šta je motiv za ove napade, ali nakon utakmice Srbija - Albanija, odnosi između dva naroda su "uzavreli". Tokom noći su Albanci palili srpske zastave u Kosovskoj Mitrovici.

Muškinja Hajnrih osudila napade na pekare

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih danas je najoštrije osudila napade na pekare u Somboru i Staroj Pazovi i zatražila od policije da otkrije izvršioce.

Ona je zatražila od policije da "u najkraćem roku otkrije izvršioce i pruži bezbednosnu zaštitu prava, sloboda, ličnog integriteta i imovine svih građana Srbije".

Pokrajinski ombudsman izražava bojazan "da se ovi događaji mogu dovesti u vezu sa dešavanjima na kvalifikacionoj utakmici za plasman na prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije".

Muškjinja Hajnrih je istovremeno izrazila nadu da ova dešavanja neće dovesti do narušavanja dobrih međunacionalnih odnosa u Vojvodini.

Ona je u saopštenju pozvala sve građanske i političke aktere da jasno i nedvosmisleno stanu na stranu tolerancije i prihvatanja različitosti koja su u osnovi svih ljudskih prava.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, takođe je najoštrije osudio napade i naglasio da se odlučno moraju sankcionisati incidenti za koje su sumnja da su etnički motivisani.

"Insistiram na tome da nadležni državni organi posvete hitnu i punu pažnju ovom slučaju i u najbržem mogućem roku utvrde sve okolnosti i počinioce tog zabrinjavajućeg dela', istakao je Pastor.

U saopštenju se navodi, Pastor je naglasio da su incidenti za koje se osnovano sumnja da su povezani sa etnički motivisanom mržnjom, apsolutno nedopustivi i da se moraju odlučno sprečavati i još odlučnije sankcionisati.

"Ovakvi događaji samo nas udaljavaju od onoga što jesmo i što želimo da budemo. Društvo u kojem će etnička mržnja zauvek nestati jer smo bolno svesni koliko nam je tragičnih posledica donelo", naveo je Pastor.

On je dodao da svaki građanin, bez obzira na to kojoj nacionalnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj zajednici pripada "mora biti zaštićen od onih kojima su netrpeljivost i mržnja legitimni obrasci ponašanja".

Oko tih pitanja kompromisa nema, istakao je Pastor i ponovio da moraju biti otkriveni svi detalji tog slučaja i njegovi počinioci.

I Liberalno demokratska partija osudila je paljenje pekare u Somboru poručivši da "atmosfera nasilja koja se stvara mora prestati kroz jasnu reakciju državnih organa".

Ta stranka u saopštenju traži od policije i tužilaštva "da hitno reaguju i pokažu da u Srbiji vladaju institucije i da će zaštiti sve građane Srbije".

LDP navodi i da smo "posle incidenta na utakmici, umesto poruke 'razgovaraćemo', dobili međusobnu konfrontaciju koja samo pomaže onima koji bi Srbe i Albance zadržali u rovovima sukoba u kojima se nalaze".

"Građani Srbije nisu ekstremisti, zato na nasilje mora da se da politički odgovor kroz jasnu poruku da je tolerancija ideal našeg društva i da će bezbednost za sve građane biti cilj na kome će država raditi", navodi LDP.

Ta stranka ističe i da je "naša obaveza kao pojedinaca i društva da iskažemo jasan stav, da ne pristajemo na nasilje i da ćemo mu se odlučno suprotstaviti".

LDP uz konstataciju da je "obaveza državnih organa da vode računa o bezbednosti svih građana" ističe i da je "najveća odgovornost na političarima, koji moraju da shvate da svojim neodgovornim izjavama samo raspiruju duhove mržnje u regionu".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je kao "vandalski čin" kamenovanje novosadske pekare "Vojvođanka".

Vučević je u saopštenju zatražio da počinioci tog incidenta budu najoštrije kažnjeni, kako bi se poslala jasna poruka vandalima.

"Ovo je sramni čin pojedinaca i nedopustivo je da se takvo destruktivno ponašanje toleriše u Novom Sadu. Svaki građanin Novog Sada pođednako je važan i neophodno je da se svi koji žive i rade u njemu osećaju sigurno", apelovao je Vučević.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da policija i druge službe hitno identifikuju i kazne odgovorne za uništavanje pekara u Somboru, Staroj Pazovi i Novom Sadu.

"Podmetanje požara, bacanje bombi, pucanje iz kola i kamenovanje samo zato što su njihovi vlasnici pripadnici neke nacionalne zajednice, scene su kakve se u Vojvodini pamte iz mračnih devedesetih", upozorio je LSV u saopštenju.

Ta stranka očekuje od policije da preventivno zaštiti takve objekte u ostalim gradovima i opštinama, naročito u Vojvodini.

"Vojvodina se oduvek ponosila svim svojim narodima i nacionalnim zajednicama, jezicima i pismima, a ljudi su se delili samo na dobre i loše", piše u saopštenju i dodaje da zato sankcije za počinioce moraju biti "još oštrije".

LSV je upozorio da je paljenjem pekare "Dva brata" u Somboru, dovedena u opasnost porodica i desetomesečna beba sa kojom vlasnik živi iznad lokala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: