Nemci o Putinu:Rusija zaštitna sila

Vlada u Beogradu stoji pred sličnim pitanjem kao Ukrajina pre godinu dana - da li da se približi EU ili da neguje bliže odnose sa Rusijom, piše nemački Špigel.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

19:55

Default images

"Odnosi Beograda sa Rusijom su tradicionalno bliski. Rusija je kao zaštitna sila Slovena na Balkanu. Beograd odbija sankcije prema Rusiji", navodi se u tekstu i kaže da je ruski predsednik Putin pre dolaska u Italiju na kratko posetio Beograd.

Nemački magazin piše i da je povod za Putinov dolazak u Beogradu vojna parada povodom 70. godišnjice od oslobodjenja Beograda od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu i podseća da je sovjetska Crvena armija, zajedno sa komunističkim partizanima Josipa Broza Tita proterala Nemce.

"Ne stoji, ipak, samo istorija u centru posete. Putin sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem želi da priča o tešnjoj saradnji dve države. Pri tom se radi i o izgradnji gasovoda Južni tok, kroz koji bi se ruski gas, preko Crnog mora, Bugarske i Srbije transportovao u južnu Evropu. EU odbija taj projekat, a srspka vlada je prošle sedmice najavila da će gradnja Južnog toka početi kada se Moskva i EU sporazumeju o tome", navodi se u tekstu.

Za Nikolića se još navodi da je oduševljeno pozdravio Putina i obećao da Srbija neće svoj moral uništiti pogrešnim odnosom prema Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: