Sumnja na ebolu u Španiji i Danskoj

Avion kompanije “Er Frans“ sa 183 putnika stavljen je u karantin na madridskom aerodromu “Barahas” jer jedan od putnika ima simptome slične eboli.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

14:18

Default images

Na aerodromu u Madridu se trenutno sprovodi protokol za hitne slučajeve, navode lokalni mediji.

Kako javlja "Mundo", jedan putnik ima glavobolju i drhti, ali nema temperaturu.

Let AF 1300 poleteo je iz Pariza jutros i sleteo je u špansku prestonicu oko 11:30 po lokalnom vremenu.

Avion je premešten u specijalnu zonu aerodroma "Barahas" u skladu sa utvrđenim protokolom.

Putnik za koga se sumnja da boluje od ebole doputova je u Pariz iz Nigerije.

Posada aviona obavestila je aerodromske vlasti o simptomima putnika, a zatim je aktiviran sanitarni protokol. Ostali putnici su iskrcani „normalno“, navode izvori iz kompanije „Er Frans“.

Putnik sa simptomima sličnim eboli biće prevezen u madridsku bolnicu, gde će ostati u izolaciji dok se ne obave svi pregledi.

U međuvremenu, u Francuskoj će od subote početi skrining na ebolu među putnicima koji dolaze iz Gvineje, javlja AP. Medicinske ekipe će proveravati temperaturu putnika pre nego što stupe na terminal.

„Ako nema temperature, ne postoji opasnost od zaraze“, kaže francuski ministar zdravlja Marisol Turen.

I jedan medicinski radnik iz Danske, koji se vratio u zemlju, testira se na zarazu virusom ebole.

Danski ogranak "Lekara bez granica" saopštio je da se jedan od njihovih zaposlenih, koji se vratio u Dansku iz zapadne Afrike, testira na virus ebole, pošto je imao blagi porast temperature, a analize krvi očekuju se kasnije u toku dana.

Sjedinjene Američke Države zatražile su od vlade u Madridu dozvolu da koriste četiri američke vazduhoplovne baze u Španiji u operaciji na suzbijanju epidemije ebole u zapadnoj Africi, izjavio je danas jedan zvaničnik španskog ministarstva odbrane.

Baze bi bile korišćene kao mesto tranizita za logistiku i inženjere koji podižu poljske bolnice u Liberiji i Sijera Leoneu, rekao je neimenovani zvaničnik agenciji Rojters.

"Nijedan od aviona neće transportovati pacijente ili ljude za koje se sumnja da su zaraženi ebolom ili su bili u kontaktu sa zaraženima", kazao je taj zvaničnik.

Španija, koja tek treba da se izjasni o ovom zahtevu, imaće pravo da proveri avione i putnike, dodao je on.

Odluka bi trebalo da bude saopštena u petak, kada se ministar odbrane Španije Pedro Morenes sastaje sa američkim sekretarom za odbranu Čakom Hejgelom u Vašingtonu.

U SAD rastu bojazni vezane za efikasnost odgovora američkih zdravstvenih zvaničnika na epidemiju, pošto je druga medinska sestra iz Teksasa, koja se zarazila ebolom, rekla da joj je i pored blage temperature bilo dopušteno da se ukrca u avion iz Ohaja za Teksas.

Medicinska sestra Amber Vinson (29) letela je avionom iz Klivlenda u Dalas u ponedeljak, dan pre nego što je potvrđeno da je zaražena virusom ebole, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvor iz CDC je rekao da je njena temperatura bila 37,5, dakle ispod granice od 38 Celzijusa koju propisuje CDC i da joj je stoga nije rečeno da ne može da leti.

Šanse da su drugi putnici inficirani su veoma male, jer Vinsonova nije povraćala niti krvarila, ali nije trebalo da bude u tom avionu, rekao je novinarima direktor CDC dr Tomas Friden.

Američki Kongres će danas održati saslušanje o američkom odgovoru na ebolu, a očekuje se svedočenje dr Fridena i drugih zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: