Spektakl i na nebu i na zemlji FOTO

Vojna parada "Korak pobednika", povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prva posle 29 godina, završena je uz zvuke "Marša na Drinu".

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

15:27

Default images

Parada je počela, takođe, uz zvuke "Marša na Drinu", ali i svečanom paljbom i himnom Republike Srbije, a predsednik Srbije zvanično se obratio sa središnje bine ispred Palate "Srbija".

Foto: Tanjug
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta.
Foto: Printskrin
Obraćajući se visokim zvanicama Ruske Federacije i predstavnicima diplomatskog kora, mnogobrojnim gostima i građanima na Paradi zajedničkih vojnih snaga Srbije i Rusije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, Nikolić je rekao da je Srbija iza sebe zauvek ostavila ratove.
Foto: Tanjug
Prisutnima se obratio i ruski predsednik Vladimir Putin.

"Nas spajaju zajednička duboka sećanja. Ona su naš ponos i dugujemo zahvalnost veteranima i težimo da budemo dostojni njihove slave. Mi smo platili visoku cenu i moramo se suprotstaviti pokušajima heroizacije nacista i pomagača."
Foto: Tanjug
Putin je rekao da od srca čestita praznik prijateljima i građanima Srbije, da ih očekuje u gostima u maju 2015. na 70. godišnjici pobede i govor je završio rečima "Živela bratska Srbija".
Foto: Tanjug (Avion Ruske akro grupe "Strizi" na paradi "Korak pobednika")
Okupljeni su pre i nakon obraćanja ruskog predsednika skandirali "Putin, Putin" i "Rusija, Rusija".
Foto: Tanjug
Nakon iskakanja padobranaca iz helikoptera, počeo je defile Vojske Srbije.
Foto: Tanjug
I pored kiše, nisu izostale ovacije građana za Gardu VS.
Foto: Tanjug
Predstavile su se pešadijske i tenkovske jedinice Vojske Srbije, dok su na Dunavu pripadnici Rečne flotile prikazali svoje umeće.
Foto: Tanjug
Na vojnoj paradi angažovano je više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme različite namene, uklučujući i raketne sisteme "neva' i "kub",
Foto: Tanjug
Tu su i samohodni višecevni lanser raketa "oganj", top haubica "nora", tenkovi M-84, protivavionski topovi "bofors", ali i nova sredstva naoružanja, koja će tek biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije - poput besplitnih letelica.
Foto: Tanjug
U sastavu ešalona Rečne flotile nalazi se 14 brodova, desantno-jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac", u čijem prikazanom umeću su uživali s Kalemegdana brojni građani.
Foto: Printskrin
Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.
Foto: Tanjug
Oko 20.000 građana posmatralo je vojnu paradu kojoj je ,osim državnog vrha naše zemlje, prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je oko podneva doputovao u Srbiju i sastao se najpre s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji mu je dodelio orden, a zatim i s premijerom Aleksandrom Vučićem.
Foto: Tanjug
Iz VIP lože vojnu paradu posmatrali su i članovi Vlade Srbije, poslanici Skupštine Srbije, ruski zvaničnici, predsednik RS, veterani iz Drugog svetskog rata, ali i haški optuženici Momčilo Perišić, Milan Milutinović, Dragoljub Ojdanić.
Foto: Tanjug
Paradi su prisustvovali i penzionisani general Branko Grga, generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko, proslavljeni reditelj Emir Kusturica...
Foto: Tanjug
Ulice Novog Beograda, gde se održavala parada, bile su preplavljene građanima, koji su, osim obeležja naše zemlje, nosili i slike predsednika Rusije.
Foto: Tanjug
Neki od građana su odlučili i da vojnu paradu posmatraju sa zidina Kalemegdana.
Foto: Tanjug
Na vojnoj paradi koja se prvi put organizuje od 1985. godine, učestvovalo je oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije, a angažovano je više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.
Foto: Tanjug
Na paradi je učestvovala i poznata ruska letačke grupe "Striži", a 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika "Večna vatra" između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvelo je padobranski desant.
Foto: Tanjug
Uz motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, prikazani su i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: