Danas parada, ne očekuje se kiša

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu biće održana danas kod Palate Srbije i na Dunavu. RHMZ: Bez kiše od 14h.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 16.10.2014.

00:16

Default images

Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Na vojnoj paradi koja se prvi put organizuje od 1985. godine, biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Učestvovaće i poznata ruska letačke grupe "Striži" dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika "Večna vatra" između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Uz motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, biće prikazani i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri...

Vojna parada će početi počasnom artiljerijskom paljbom i himnom države Srbije dok će u centralnom delu biti prikazan defile jedinica Vojske Srbije.

Defile će se sastojati od pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona dok će brodovi Rečne flotile prodefilovati Dunavom na potezu od Kalemegdana do Gardoša u Zemunu.

U sastavu pešadijskog ešalona nalaziće se deset podešalona iz jedinica Kopnene vojske, Komande za obuku, Garde Vojske Srbije Specijalne brigade i Vojne akademije.

Posetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Motorizovani ešalon sastojaće se od 14 podešalona različitih borbenih sistema kao i vojnih i borbenih vozila - tenkova, vozila specijalne namene za izviđanje i za vezu, artiljerijskih oruđa...

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalaziće se 25 letelica Vojske Srbije - helikopteri tipa "Gazela", "M-8" i "M-17", lovačko bombarderska avijacija - avioni "Mig 21" i "Mig -29", kao i avioni "Orao" "Galeb" i transportni avion "An 26".

U sastavu ešalona Rečne flotile nalaziće se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac".

Posebno iznenađenje će predstavljati nalet letačke akro-grupe "Striži" iz Rusije, dok će za građane, takođe, biti zanimljiv i prikaz padobranskog desanata koji će izvesti 30 padobranaca.

Na paradi će biti i samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", top haubica "Nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "neva" i "Kub", protivavionski topovi "bofors".

Pešadijski i motorizovani ešaloni će se kretati Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Tržnog centra "Ušće", vazduhoplovni ešaloni će iz pravca Kalemegdana preletati prostor između Palate Srbije i Dunava dok će se defile Rečne flotile kretati iz pravca Kalemegdana, uzvodno ka Zemunu.

Vojnoj paradi prisustvovaće i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Američki ambasador Majkl Kirbi niti drugi predstavnici Ambasade SAD neće prisustvovati. Ambasada SAD je dobila poziv da učestvuje u događajima 16. i 19. oktobra, ali će ambasador Kirbi prisustvovati svečanosti povodom godišnjice oslobađanja Beograda koja će se održati 19. oktobra.

Zbog održavanja vojne parade na prostoru između Palate Srbije i Dunava danas će biti izmenjene trase linija 15, 84, 704, 706 i 707.

Kako je izjavila portparolka Hitne pomoći Nada Macura, na vojnoj paradi dežuraće pet lekarskih ekipa.

Građani koji će paradu posmatrati iz Bulevara Nikole Tesle trebalo bi da dođu najkasnije do 14 sati, a kretanje u širem rejonu Ušća, gde će se parada održati, neće biti moguće od 15 sati.

Mesta ulaska za građane su: raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i ulice Ušće u blizini Tržnog centra Ušće, kao i raskrsnica Bulevara Nikole Tesle i Trešnjinog cveta iz pravca hotela Jugoslavija.

Sve informacije o vojnoj paradi "Korak pobednika" mogu se pronaći OVDE.

Drecun: Sve je spremno

Sve je spremno za vojnu paradu, izjavio je Milovan Drecun iz organizacionog odbora te manifestacije.

Drecun je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je parada izuzetno dobro organizovana, ali da, kako je dodao, komentarišući kišu koja trenutno pada u Beogradu, "nažalost, nismo mogli još da organizujemo vreme".

On je podsetio da je najavljeno učešće padobranaca, avijacije i rečne flotile i dodao da očekuje dolazak velikog broja ljudi, čime će biti dostojno obeležena godišnjica oslobođenja Beograda.

Drecun je istakao da je to podsećanje na žrtve fašizma i ljude koji su učestvovali u slamanju fašističke ideologije sa porukom da se to nikada ne ponovi.

On je poručio da je bitno na paradu doći na vreme i poštovati propise i protokol, da će bezbednost biti na najvišem nivou i da ne očekuje incidente.

Drecun je, povodom dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina u Beograd, ukazao na naglo zaoštravanja odnosa između Moskve i Vašingtona i da Srbija ne bi smela da bude uvučena u geopolitičke obračune velikih sila.

On je dodao da EU očekuje od zemalja u regionu da se revitalizuje železnica, da se osposobi za brzine veće od 160 kilometara na čas i da bi Srbija trebalo što pre da prione na taj posao.

Više od 100 škola neće raditi ili će imati skraćene časove

Više od 100 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, uglavnom sa područja Novog Beograda i Zemuna, danas neće raditi ili će imati skraćene časove, zbog održavanje vojne parade.

Nastave neće biti u 55 ustanova, 29 srednjih i 26 osnovnih škola, dok će časovi biti skraćeni u 49 škola, od toga u 40 osmoletki, rekla je Tanjugu načelnica Školske uprave grada Beograda Gordana Cvetković.

Škole koje neće raditi uglavnom su sa Novog Beograda, Zemuna, Starog grada, rekla je Cvetkovićeva i naglasila da su sve osnovne škole, bilo da nemaju nastavu ili rade skraćeno, u obavezi da organizuju dežurstva za učenike od 1. do 4. razreda. Američki ambasador Majkl Kirbi niti drugi predstavnici Ambasade SAD neće prisustvovati. Ambasada SAD je dobila poziv da učestvuje u događajima 16. i 19. oktobra, ali će ambasador Kirbi prisustvovati svečanosti povodom godišnjice oslobađanja Beograda koja će se održati 19. oktobra.

Kiša prestaje posle 14 časova

Danas u Beogradu očekuje se oblačno vreme s povremenom kišom do 14 časova. Posle toga doći će do smanjenja intenziteta i postepenog prestanka padavina, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije.

Kasno po podne, tokom večeri i noći očekuje se suvo vreme.

Vetar će biti slab do umeren, jugozapadni.

Očekivana maksimalna temperatura je 21 stepen Celzijusa.

Oko hiljadu novinara prati posetu Putina

Oko hiljadu novinara iz 170 medijskih kuća iz zemlje i inostranstva pratiće danas posetu ruskog predsednika Vladimira Putina i vojnu paradu povodom 70 godina od oslobođenja Beograda.

Deo ruskih novinara je već stigao u Palatu Srbija, gde vlada užurbana atmosfera i pripreme za praćenje posete uglednog gosta.

Jedna od akreditovanih novinarki iz Novog Sada, inače dopisnica RIA Pobeda iz Rusije, pripremila je plakat na kome piše: "Vladimire Vladimiroviču, dobro došli u Srbiju", a koji namerava, ukoliko joj bude dozvoljeno, da raširi prilikom dočeka.

Bezbednosne mere za praćenje posete šefa Kremlja su na veoma visokom nivou. Novinari nisu mogli u sopstvenoj režiji da dođu do Palate Srbija, već samo organizovanim prevozom, autobusima koji su krenuli sa parkinga ispred Doma Narodne skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: