"Samo Albanija, ni velika ni mala"

Ambasador Albanije u Beogradu Iljir Bočka izjavio da se dogovara poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu, koja je planirana za 22. oktobar.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.10.2014.

18:45

Default images

"Poslednje informacije iz Ministarstva spoljnih poslova Albanije kažu da stvari vode ka realizaciji te posete", rekao je Bočka novinarima u ambasadi Albanije. Ambasador: Radi se na dolasku Rame

Ambasadoru Bočki je juče uručen demarš zbog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija- Albanija.

"To sigurno nije bilo sa strane moje države", rekao je on i dodao:

"Naravno da mislimo da je incident na utakmici zakomplikovao atmosferu, ali bilo bi neproduktvno za saradnju naših dveju zemalja da posle svakog incidenta svaramo vakuum i opet počinjemo ispočetka".

Na pitanje novinara ko je upravljao dronom sa zastavom velike Albanije, ambasador je odgovorio da on nema informacija o tome i da čeka da srpska strana prosledi informacije.

On je, takodje, istakao da nema nikakvih indicija da neko iz albanske delegacije stoji iza tih aktivnosti.

"Ta teorija mi liči na obrazloženje za propuste u očuvanju reda i mira i drugih elemenata koji karakterišu fudbalske utakmice", rekao je Bočka i dodao:

"Mi čekamo jasne dokaze, ali ne verujem da će ih biti".

Upitan da li on ili zvanična Tirana osudjuju pojavljivanje zastave velike Albanije na stadionu u Beogradu, Bočka je izbegao jasan odgovor, rekavši da osudjuje sve antisportske aspekte koji su počeli i pre same utakmice.

On je naglasio da u programu albanske vlade ne postoji ideja "ni velike ni male Albanije, već samo Albanije".

Ambasador je istakao da je atmosfera na stadionu bila vrela i pre početka utakmice, nazvavši to demonstracijom "huliganizma, ekstremizna i jezika mržnje", i potkrepio je svoje reči snimkom izlaska fudbalera i intoniranja himni, snimljenim telefonom jednog od članova albanske delegacije.

Na snimku se čuje skandiranje navijača "Ubij Ssiptara" - uzvici kakvi se, prema njegovim rečima, ne mogu nigde drugde čuti - i zvižduci tokom intoniranja himne Albanije, a sve to dešavanje je, kako je rekao, završeno provokativnom epizodom nadletanja objekta sa zastavom.

Na pitanje da li osudjuje postupak albanskog reprezentativca koji je oteo zastavu srpskom fudbaleru, Bočka je izrazio uverenje da je albanski mladić verovatno mislio da je u pitanju zastava Albanije jer je video simbole - crvenu boju, crnog orla i slike dve poznate albanske istorijske ličnosti i da je zato to učinio.

On je rekao i da nije unapred znao da će utakmici prisustvovati i Oljsi Rama, brat albanskog premijera, već da je to saznao tek kada je albanska delegacija stigla u beogradski hotel.

Ramu je, prema njegovim rečima, na utakmicu pozvao Fudbalski savez Albanije i imao je kartu za meč.

Govoreći o protestnoj noti koja mu je uručena u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zbog, kako je navedeno, izmedju ostalog i "neprimerenog ličnog angažovanja" da se na aerodromu "Nikola Tesla" propusti veći broj albanskih državljana, suprotno ranije postignutom dogovoru UEFA i nacionalnih fudbalskih saveza, Bočka je demarš nazvao "čudnim".

On je rekao da se "slučajno zatekao na aerodromu tog dana" pošto je čekao grupu svojih prijatelja, koje je lično pozvao da dodju na utakmicu, o čemu je nedelju dana ranije obavestio FSS, koji mu je obezbedio karte.

"Na aerodromu sam zatekao blokirane predstavnike čuvenih albanskih medija", kao i ljude koji su preko Beograda putovali dalje i koji su takodje tri sata bili blokirani, rekao je Bočka.

"Zato sam podigao glas i tražio da se poštuju norme i standardi slobodnog kretanja", objasnio je albanski ambasador.

Novinari su pitali ambasadora i da li je siguran da na utakmici u Albaniji ne bi bilo sličnog ponašanja poput onog na stadionu "Partizana", kao i šta znači svečani doček albanskih fudbalera u Tirani.

On je na prvo pitanje odgovorio da ne isključuje da bi na stadionu moglo biti ekstremističkih elemenata, ali da to ne bi bila masovna pojava, a na drugo je primetio da niko u Tirani nije vikao "Ubijte Srbe", već da su fudbaleri radosno dočekani "zbog dobre utakmice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: