SB UN: Neuspešna borba protiv ebole

Međunarodna zajednica do sada nije uspela da se na odgovarajući način pozabavi rastućom krizom zbog virusa ebole, saopštio je večeras Savet bezbednosti UN.

Izvor: Beta

Sreda, 15.10.2014.

21:47

Default images

Saopštenje je usledilo samo jedan dan pošto je šef Misije UN za suzbijanje ebole upozorio Savet bezbednosti da svet mora da postigne ključne ciljeve do 1. decembra.

U suprotnom, upozorio je Entoni Benberi, svet će se "suočiti sa situacijom koja je potpuno bez presedana i za koju nemamo plan".

Savet je u saopštenju naveo da ebola predstavlja veliku pretnju za međunarodni mir i bezbednost, i pozvao sve članice UN i nadležne organizacije da "ubrzaju i drastično povećaju ponudu resursa".

Više od 4.000 ljudi umrlo je u najtežoj epidemiji ebole, većina njih u zapadnoafričkim državama Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da bi taj region u naredna dva meseca mogao da se suoči i sa deset hiljada novih slučajeva ebole nedeljno.

Savet bezbednosti snažno je u saopštenju apelovao na aviokompanije i brodske prevoznike da očuvaju trgovinske i transportne veze sa tim regionom, "istovremeno primenjujući protokole o javnom zdravlju".

U saopštenju je izražena i zabrinutost zbog ograničavanja putovanja i slučajeva diskriminacije državljana Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: