MUP ispituje ko je upravljao dronom

MUP i Više javno tužilaštvo preduzimaju predistražne radnje na pronalaženju osoba koje su upravljale dronom na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije.

Izvor: Beta

Sreda, 15.10.2014.

18:02

Default images

Dosadašnjim radom utvrđeno je da je zastavu oteo albanski fudbaler na terenu, a pronađena je kod delegata utakmice.

Takođe iz MUP-a je saopšteno da je organizator javnog skupa odgovoran za održavanje bezbednosti i angažovanje redarske službe.

"Policija ima određena saznanja u vezi sa lokacijom sa koje je pušten dron, ali u interesu dalje istrage nismo u mogućnosti da saopštimo više detalja", navodi se u saopštenju.

Zbog osnovane sumnje da je upravljao dronom priveden je brat premijera Albanije Olsi Rama, međutim, ubrzo nakon toga pušten je, posle čega je napustio Srbiju.

Pre, za vreme i po završetku utakmice u službene prostorije dovedeno je ukupno 15 osoba od čega je jedna maloletna. Protiv osam osoba podnete su prekršajne prijave, a za 11 osoba biće dostavljen izveštaj nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

U toku je identifikacija osoba koje su neovlašćeno ušle na teren.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je sinoć u 42. minutu, pošto se nad terenom pojavila mala letelica na daljinsko upravljanje.

Na platnu koje je bilo zakačeno za dron bila je mapa velike Albanije.

Nakon tog incidenta došlo je do tuče igrača na terenu, a pojedini navijači takođe su preskočili ogradu u pokušaju da napadnu igrače Albanije.

"Organizatoru odgovornost za bezbednost"

Dužnost organizatora javnog skupa, odnosno sportske priredbe je da organizuje redarsku službu u cilju bezbednog odvijanja javnog skupa, rečeno je u MUP-u Srbije.

Povodom sinoćnih događaja na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija i pitanja da li je incident mogao biti sprečen, iz MUP-a ističu da organizator sportske priredbe ima obavezu da organizuje redarsku službu u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, Zakonom o privatnom obezbeđenju i Zakonom o okupljanju građana.

Takođe, prostor unutar mesta gde se manifestacija održava, u nadležnosti je organizatora i on je zadužen da angažuje adekvatan broj redara čije su dužnosti i obaveze da se staraju o redu unutar skupa i u njegovoj neposrednoj blizini.

Organizator je u obavezi da skup prijavi nadležnoj policijskoj stanici, nakon čega MUP obavlja razgovor sa organizatorom, ukazuje na njegove zakonske obaveze, obavlja bezbednosne procene prijavljenog skupa i u skladu sa tim preduzima potrebne mere i radnje.

Iz MUP-a podsećaju da se na ovakvim skupovima angažuje određeni broj policijskih službenika.

"MUP, u skladu sa bezbednosnim procenama, izazovima, pretnjama i rizicima angažuje adekvatan broj policijskih službenika za održavanje javnog reda i mira, sprečavanje vršenja prekršaja i krivičnih dela".

Takođe, MUP vrši i nadzor nad radom redarske službe koju je organizator angažovao, rečeno je Tanjugu povodom sinoćnjeg incidenta tokom utakmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: