BU: Besplatne dve prijave ispita

Senat Univerziteta u Beogradu preporučiće fakultetima da studentima ne naplaćuju najmanje prve dve prijave ispita, odlučeno je na sednici Senata.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.10.2014.

16:43

Default images

Senat je usvojio preporuku Ministarstva prosvete donetu pre nokoliko dana nakon dogovora ministra Srđana Verbića sa predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije i drugih studentih organizacija.

Preporuka se odnosi kako na budžetske tako i na samofinansirajuće studente, a svaki fakultet može da odluči da broj besplatnih prijava bude veći od dve.

Inače, fakulteti BU različito postupaju po pitanju takse za prijavljivanje ispita.

Osam ustanova uopšte ne naplaćuje prijavu ispita, devet fakulteta naplaćuje svako prijavljivanje, na 12 fakutleta bez nakanade su moguće prve tri prijave, a dva fakulteta ne naplaćuju samo prvu prijavu.

Senat, međutim, nije odlučivao o preporuci Ministarstva da se studentima ne naplaćuje izrada i odbrana završnog rada, ni administrativni troškovi za upis godine i overu semestra, tako da će akademci i ubuduće morati da izdvajaju novac za ove usluge fakulteta.

Kako je rečeno, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, visokoškolska ustanova je ovlašćena da utvrdi šta smatra redovnim uslugama.

Senat BU je još 2007. utvrdio da u redovnu uslugu ne ulazi izrada i odbrana završnog rada, kao ni administrativni troškovi za upis godine i overu semestra.

Ministarstvo prosvete to smatra redovnim uslugama ali nije ovlašćeno za takvu odluku, već je odluka na samoj visokoškolskoj ustanovi, odnosno Univerzitetu, objašnjeno je na sednici.

Dok je trajala sednica, deo studenata Univerziteta u Beogradu okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta i krenuo u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete.

Studenti su već nekoliko dana blokirali Filozofski fakutlet, a dekan Miloš Arsenijević rekao je da će sa predstavnicima studenata razgovarati tokom popodneva.

Kako je rekao novinarima, studentima će biti predloženo da ne plaćaju prve dve prijave ispita.

Sada se ne plaća samo prva prijava ispita, rekao je Arsenijević i naveo da bi prihodi fakulteta, ukoliko bi se ispunili svi zahtevi studenata, mogli da budu manji za 15 miliona dinara.

Studenti Filozofskog fakulteta predali su svoje zahteve Ministarstvu prosvete, nakon protestne šetnje održane u sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: